Nova stalna postavka Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića

VRANJE


„Novo ruho Muzej kuće – Osavremenjavanje stalne postavke Spomen sobe Muzej kuće Bore Stankovića u Vranju“ naziv je postavke koja je realizovana u okviru istoimenog projekta koji je finansiran sredstvima Ministarstva kulture i informisanja

Zahvaljujući novcu koji je projekat dobio na konkursu, Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta poznatog pisca koji je svojim delima proslavio Vranje.

Gradska većnica Zorica Jović ističe značaj očuvanja kulturnog nasleđa koje je oličeno u liku i delu Borisava Stankovića.

„Zaposleni u Narodnom muzeju koji brinu i o Muzej kući slavnog pisca mnogo ulažu u očuvanje onoga što nam znači, a to su istorija, tradicija i kultura. Bora Stanković je svojim delima predstavio Vranje na najbolji mogući način, predstavio ljude, običaje, ali i doprineo očuvanju našeg dijalekta. Zato smo se mi kroz projekte koje smo realizovali potrudili da se rekonstruiše i njegova kuća, ali i postavka originalnih eksponata. Ništa od ovoga ne bi bilo realizovano da nismo imali podršku Ministarstva kulture, republičke Vlade i predsednika Aleksandra Vučića“, kaže Jović.

Direktor Narodnog muzeja u Vranju Saša Stamenković, ističe da je Muzej kuća, nakon pola veka postojanja, sada u novom ruhu.

„U protekle tri godine Narodni muzej Vranje i Muzej kuća Bore Stankovića su uz pomoć grada Vranja i njenog rukovodstva na čelu sa gradonačelnikom Milenkovićem, i uz svesrdnu pomoć resornog Ministarstva kulture i informisanja Vlade Srbije realizovali više projekata u cilju očuvanja ovog kompleksa Muzej kuće. U 2017. godini Ministartvo kulture na konkursu „Gradovi u fokusu“ je za sanaciju kuće odobrilo pet miliona dinara, dok je Grad Vranje dao oko 800.000 za rekonstrukciju krova i nabavku specijalne ćeremide. Radovi su završeni tokom 2018. godine kada smo početkom novembra u prisustvu ministra kulture Vladana Vukosavljevića otvorili Muzej kuću za posetioce“, podsetio je direktor Stamenković.

„Projektom Osavremenjavanje stalne postavke spomen sobe Muzej kuće Bora Stanković u Vranju Muzej je uspeo na jedan savremeniji način da predstavi postavku ličnih predmeta našeg slavnog pisca“, dodao je Stamenković.

Direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“, Zoran Najdić, poklonio je jedan od primeraka prvog izdanja „Koštane“ iz 1902. godine, iz legata koje je Gradu zaveštao Vranjanac koji živi u Beogradu, Dragan Mininčić Ciga.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare