Nova parking mesta al da njima ne upravlja “Metroparking”

 

LESKOVAC

Na današnjoj sednici Skupštine grada usvojen je  predlog Odluke o utvrđivanju naknade za nedostajuća parking mesta. Ovom odlukom smanjuje se iznos naknade za ekstra zonu na 500 bodova (jedan bod jedan evro), za prvu zonu na 400 bodova, za drugu na 300, treću 250, četvrtu 200, petu 150 bodova, šestu 100 i za sedmu zonu na 50 bodova. Ovo je učinjeno kako bi grad motivisao i omogućio vlanicima objekata da grade, obrazložio je Žikica Stojanović ispred Gradske uprave za urbanizam i komunalno-stambene poslove.

Naime, prema odluci iz 2014. godine utvrđene su bitno veće naknade, od 5.000 bodova za ekstra do 600 bodova za šestu zonu, i upravo zbog tako visoko određenih naknada ova odluka nikada nije zaživela.

“Rađena je analiza i došlo se do zaključka da ima zainteresovanih investitora, ali da je problem u visokoj naknadi. U međuvremenu je doneta odluka o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta gde je teritorija grada razvrstana na osam zona, dok ih je po ranijoj odluci bilo šest, tako da je i tu izvršeno prilagođavanje”, rekao je Stojanović.

Na formulaciju same tačke reagovao je odobornik DS-a Saša Stojanović, i postavio pitanje kako je moguće da se uzima naknada od nečega što nedostaje. Nebojša Cakić, šef odborničke grupe SDS, izneo je stav da bi novac trebalo da se usmeri na rešavanje brojnih problema u gradu, i da sredstva prikupljena na ovaj način nikako ne bi smela da idu u korist „Metroparking juga“. On je naglasio da ovakva odluka mora da bude izuzetak, a nikako ne pravilo. Gradonačelnik Cvetanović je naglasio je da će odluka važiti samo za postojeće objekte, a ne i za novogradnju.

Bratislav Prokopović naglasio je da ova odluka treba da se pre svega odnosi na centralno gradsko jezgro. Dobro je da sredstva budu usmerena na izgradnju novih parking mesta, ali da ona ne smeju biti usmerena ka „Metroparking jugu“.

Jelana Spirić, šefica odborničke grupe DS, upitala je ko je odgovoran zbog toga što ranija odluka nije zaživela i koliku štetu je budžet zbog toga pretrpeo. Gradonačelnik Cvetanović je odgovorio da odluka nikada nije zaživela, tako da gubitaka nema. Što se cena tiče, moguće je usvojiti i drugačiji predlog.

Žikica Stojanović je objasnio da je ranija odluka doneta po ugledu na druge lokalne samouprave, ali se ispostvavilo da je utvrđivanje makismalnih cena bila greška. Sada su te lokalne samouprave smanjile cene, pa je to predloženo i kod nas, rekao je Stojanović. Odluka se ne odnosi na novogradnju. To je omogućeno samo investitorima gde za to postoje urbanističke mogućnosti, tako da zloupotrebe ove odluke neće biti, istakao je Stojanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare