Nova imena leskovačkih ulica: Smoki, Bata, Mija, Đoša, Mance, Nušić, Šantić…

LESKOVAC

Na svojoj drugoj sednici čelanovi leskovačkog Gradskog veća razmatrali su više tačaka među kojima je bio i Predlog odluke o utvrđivanju naziva ulica i drugih delova naseljenih mesta na teritoriji Grada Leskovca.

Predlog odluike sadrži 685 postojećih ulica, 1167 novih ulica, 232 zaseoka, 224 zajedničkih zaseoka i četiri produžetka već postojećih ulica. U samom Leskovcu 87 ulica dobiće novo ime, a, između ostalih, svoju ulicu će dobiti glumci Nebojša Glogovac, Ljubiša Samardžić, Bata Stojković, Bogoljub Mitić Đoša, Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Mija Aleksić i Čaplin; književnici Dobrica Erić, Bora Stanković, Dobrica Ćosić, Mome Kapora, Isidora Sekulić, Miroslava Antića, Branka Ćopića, Nušića, Šantića i Desanka Maksimović; slikari Paja Jovanović i Nadežda Petrović, fudbaler Dragan Mance, sportski novinar Marko Marković, ali i razne istorijske ličnosti kao što je Kneginja Zorka, Ilija Petrović Strelja, Stevan Sinđelić, Joakim Vujić, Patrijarh Pavle, Ćirilo i Metodije, Pančić, Knez Lazar, Mihajlo Pupin, Stefan Nemanja, Vojvoda Stepa, Milunka Savić, Kneginja Milica, Milutin Milanković, kao i Bora Dimitrijević, koji je oformio prvo pozorište u Leskovcu. Svoju ulicu imaće i Heroji sa Košara, kao i pilot Zoran Radosavljević, poginuo tokom NATO agresije, zatim 19-godišnji vojnik JNA Dejan Ilić, poginuo 1992. u okolini Bosanskog Broda tokom raspada Jugoslavije, Srđan Drašković, pripadnik MUP-a poginuo tokom ratnih dejstava 90-ih godina na Kosovu, te Milica Rakić, trogodišnja devojčica tragično nastradala tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. Svoju ulicu dobiće i policajac Miroslav Stamenković koji je izgubio život 2012. godine pokušavajući da spreči pljačku zlatare u Vlasotincu.

Većnici su odlučili i da se svi svršeni srednjoškolci koji imaju prosek 5,0 nagrade sa 25.000 dinara, jer ove godine zbog epidemije korone grad nije bio u mogućnosti da im organizuje nagradnu ekskurziju.

Prati
Obavesti me o
guest

5 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Alek
Alek
2 godine pre

A da nazovemo nešto i mi po TraNpu? Npr, TraNpov kružni tok, Donaldov mos’,…

Starleta
Starleta
2 godine pre

fudbaler Dragan Mance, ko njemu dade ulicu pitam se, pitam se?

Komšija
Komšija
2 godine pre

Voleo bih da znam imena članova komisije koja će pored postojeće uluce Ilije Strele imenovati novu Ilije Petrovića Strelje… Ovo je jedna od činjenica koja pokazuje nestručnost. Uz svo poštovanje, neke navedene ličnosti su deo popularne kulture i ne bih se složio da zaslužuju ulice u Leskovcu, ali pošto smo se uvek pravili “veći muslimani od Turaka”, što da ne ???

priglup
priglup
2 godine pre

Zar ne bi trebalo prvo da gradjani glasaju da li su za promenu imena ovoliko ulica. zar nam je sve toliko savrseno da ne znamo sta cemo s parama pa aj da menjamo imena ulica, a onda svu dokumentaciju koja i nije besplatna..Boze me sacuvaj

Zažuljenko
Zažuljenko
2 godine pre
Odgovori  priglup

Ovi aktuelni su kobejagi neki demokratski-revizionisti, al sve rade mutavački i kurv..ski. Ako se fataš za reviziju istorije, odradi je muški, okreni istoriju naglavačke. Dveri da su na vlasti bi to odradili majstorski. Od heroja bi napravili izdajnike, od đuvečara i gibaničara super-heroje i oslobodioce, od neprijatelja bi napravili prijatelje i obratno, ali bi odradili. A ne ko ove SNS seka perse, šibicari i džeparoši što kupus gledaju a meso vade.