Nišlije proveravale svoje zdravlje

NIŠ

            Nišlije koje su želele da provere svoje zdravlje danas su to mogle da učine u Kliničkom centru Niš ili u Domu zdravlja u okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda koje u celoj Srbiji organizuje Ministarstvo zdravlja. Prema rečima zamenika generalnog direktora Kliničkog centra Niš profesora dr Vladana Ćosića interesovanje građana za ove preglede prevazišlo je sva očekivanja do sada. On je na konferenciji za novinare kazao da je samo do podneva, a pregledi su trajali do 16 sati, pregledano oko 750 pacijenata., a do kraja prviđenog vremena lekari očekuju da taj broj pređe i hiljadu.Dodao je da niko od njih, ukoliko nije danas stigao da se pregleda naće biti vraćen i da će mu biti zakazan pregled u toku nedelje.

                  “Do 12 sati je negde oko 750 naših  građana došlo na tri različite lokacije da proveri svoje zdravlje”, kazao je dr Vladan Ćosić. “Preventivni pregledi se obavljaju na tri različite lokacije, u Urgentnom centru novog Kliničkog centra obavlja  se ultrazvučni pregled abdomena i tu je do 12 sati  pregledano oko 260 pacijenata na šest ultrazvučnih aparata, a za ove preglede je vladalo je i najveće interesovanje.  U adaptiranoj zgradi stare hirirguje obavljaju se preventivni pregledi  na ORL  klinici, a u četiri kardiološke ambulante  obavljaju se preventivni kardiološki pregledi koji obuhvataju i merenje  krvnog pritiska ali i šećera u krvi kao i EKG”, kazao je Ćosić.

                       Za građane je danas organizovana još jedna akcija, određivanje tumor markera  na Nuklearnoj medicini.

                “Ponuđene su 4 vrste tumor markera , a kliničar određuje da li je pacijentima potreban tumor marker  prostate, ovarijuma, denelog creva ili opšti tumor marker. Ovi pregledi se obavljaju na Nuklearnoj medicini. Do podneva je bilo oko 150 do  200 pacijenata koji su dali krv i za dva sata  dobiće rezultat  analize”.

                         Preventivni pregledi rađeni su i na ORL klinici, a načelnik ove Klinike profesor dr Dušan Milisavljević je takođe najavio jednu novinu.

                          “ORL klinika je iskoristila današnje preventivne preglede da odgovori  i molbi  Evropskog udruženja hirurga glave i vrata i da uradi preventivne preglede tumara na   glavi i vratu  s obzirom da su oni u porastu poslednjih decenija u svetu ali i u Srbiji. Danas smo testirali  pacijente i na suspektne promene u sinusima , grkljanu  krenicima”.

                         On je dodao da je i sada odaziv građana bio veći nego što je to bilo očekivano.

                “ORL klinika je ovog puta na preventivne preglede odgovorila punim kapacitetom”, istako je profesor dr Dušan Milisavljević. “Danas pacijente pregledaju sedam lekara kojima pomaže 10 sestara. Interesovanje građana je izuzetno i do 12 sati je pregledano stotinak pacijenata ne samo  iz Niša već i drugih opština koje gravitiraju ka Nišu. Pacijenti su se najviše žalili na slabiji sluh, čestih alergijskih stanja, lošeg disanja”, kaže Milisavljević.

                      Ovaj broj je do kraja radnog vremena dupliran, pa kreou ordinacije ORL klinike prošlo oko 250 pacijenata.

                      Pacijenti koji su iskoristili ovaj dan za besplatne preglede su više nego zadovoljni.

                     “Na ovaj način se brže pregledamo. Za tri sata sam uradio sve preglede jer se nigde ne čeka. Primetio sam i da sve više ima mladih osoba koje su došle na preglede i to je dobro jer se na taj način čuva zdravlje”, kaže pacijent iz Niša Dragan Milisavljević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare