PSG: Tvrđava Novo brdo trpi posledice nestručnog odnosa

BEOGRAD-NOVO BRDO

Reagujući na medijske natpise i video snimke rušenja dela zidova tvrđave Novo brdo, jednog od najznačajnijih srpskih srednjevekovnih gradova na Kosovu i Metohiji, Pokret slobodnih građana apeluje na sve međunarodne i republičke institucije da se ovom problemu posvete na stručan i brižan način a u skladu sa konvencijama o zaštiti kulturnih dobara i nadležnim zakonskim regulativama.

“Ukoliko je uzrok tome nedavna rekonstrukcija tvrđave, nepredviđene probleme treba otkloniti sa punom pažnjom i profesionalnim nadzorom a u skladu sa pravilima struke i ugovorenom garancijom radova. 

Tvrđava Novo Brdo i dalje trpi posledice nestručnog odnosa. Upotreba teške mehanizacije za rušenje rekonstruisanih zidova je odraz preteranog, neumerenog i neprofesionalnog pristupa kulturnim dobrima a tišina nadležnih institucija pokazuje nespremnost i slabost da se stane u odbranu značaja ovog spomenika i struke u celini.

Spomenici kulture predstavljaju civilizacijsku tekovinu koja prevazilazi etničke, nacionalne i verske kategorije pa se stoga moraju čuvati bez obzira na pomenute odrednice, nezavisno i objektivno.

Pokret slobodnih građana izražava nadu da će međunarodne institucije situaciju sagledati u skladu sa interesima ovog važnog kulturnog dobra i reagovati na osnovu podataka dostupnih u medijima i na terenu i uključiti nadležne institucije.

Pozivamo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da jasno iznese svoj stav u ovoj situaciji i traži ponovno uključivanje u donošenje odluka vezanih za spomenike na Kosovu i Metohiji.

Ovom prilikom ponovo pozivamo Republički zavod za zaštitu spomenika kulture da povuče saglasnosti na projekat izgradnje kabinske žičare na Kalemegdanu, u skladu sa zahtevima svojih stručnjaka i time vrati odlučujući integritet u međunarodnoj sferi zaštite kulturnih dobara”, navodi PSG.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare