Nišlije i gosti Niša u nepreglednoj kolini čekaju da vide Medijanu

NIŠ

  Brojni posetioci čekaju da uđu u Konstantinovu carsku vilu. Na samoj kapiji i duž Bulevara Cara Konstantina nepregledna kolona ljudi koja čeka da poseti carsku vilu i uživa u predivnim mozaicima koji su sada otkriveni, slika je koja se videla ovih dana na arheološkom nalazištu Medijana koje je ministiraka kulture Maja Gojković zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski otvorila za posetioce 27.decembra prošle godine. Otvaranju nalazišta prisustvovala je i direktorka Narodnog muzeja u Nišu Vesna Crnoglavac kao gradska većnica za kulturu Adriana Anastasov.

    Povodom otvaranja arheološkog nalazišta Medijana, na šta su Nišlije čekale punih 10 godina, Narodni muzej Niš poklonio je građanima i posetiocima Niša besplatan obilazak Medijane koji je trao do juče u 15 sati.

   Samo poslednjih dana 2022.godine, a prema evidenciji niškog Narodnog muzeja, nalazište je posetilo više od 1.300 ljudi.

    Ministarstvo kulture je u periodu od 2013. do 2022. godine opredelilo ukupno 185 miliona dinara za radove na Medijani, koje sprovode Republički zavod za zaštitu spomenika kulture,  Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš, Narodni muzej Niš i Arheološki institut u Beogradu.

   Arheološko nalazište Medijana utvrđeno je za kulturno dobro od izuzetnog značaja. U rezidenciji izgrađenoj početkom 4. veka, u vreme Konstantina Velikog, boravili su rimski carevi prilikom poseta Naisu, a centralni prostor zauzimala je vila sa peristilom. Deo kompleksa činile su luksuzne građevine sa stubovima dekorisane su mozaicima i freskama, vila sa konhama, vila sa ogradnim zidom i vila sa centralnim koridorom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare