Najavljena rekomstrukcija škole u Prvoj Kutini

NIŠ

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski posetila je sa predsednikom Gradske opštine Niška Banja Dušanom Živkovićem Prvu Kutinu i u Domu kulture podelila deci praznične poklone.Gradonačelnica Sotirovski  je tom prilikom, u razgovoru sa meštanima i članicama Udruženja „Etno čarolija“ koje su sopstvenim snagama i uz pomoć donatora rekonstruisale Dom kulture pre dve godine, najavila i početak rekonstrukcije osnovne škole u ovom selu. Naglasila je i da je ovo dobar primer kako udruženim snagama i kada postoji sloga puno toga može da se uradi za dobrobit sredine i kvalitetniji život na selu kako mladih tako i ostalih žitelja.

 „ Dom u Prvoj Kutini je pravi primer da i sopstvenim sredstvima i uz pomoć donatora  može da se rekonstruiše Dom kulture, a još lepše je kada takvu akciju pokrenu i privedu je kraju žene, a ovde su to učinile članice Udruženja „Etno čarolija“. Pomogli su i meštani i napravili su malu i lepu  oazu za sve ljude koji žive ovde, ali i za najmlađe u selu kao i za generacije koje dolaze. Unutar Doma se nalazi i mali muzej sa etno postavkom, teretana, gejmnig soba,  biblioteka, sala u kojoj se održavaju priredbe, sve ono što život u savremenim uslovima zahteva“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                               Dodala je da će Grad i dalje pomogati svim udruženjima kao što je  Udruženje „Etno čarolija“ u Prvoj Kutini.

                               „Pomoći ćemo svima koji žele da svojim sopstvenim trudom i radom urade nešto za zejednicu i verujem da će ovo biti primer dobre prakse kako se sve može kada postoji sloga u selu i dogovor“, dodala je Sotirovski.

                             Vizija Grada Niša je da svi domovi kulture  na seoskom području konačno budu obnovljeni i zažive.

                             „Zbog toga smo prošle godine pokrenuli akciju uređenja Domova kulture.Sredili smo  nekoliko domova u nekoliko sela počev od Lazarevog sela, preko Doma koji smo otkupili u Gornjem Matejevcu a koji ćemo ove godine  rekonstrisati, a na Domu kulture u Trupalu koji je, takože rekonstruisan, zamenjena je stolarija.  Na spisku za rekonstrukciju je i Dom u Knez selu“, kazala je gradonačelnica Niša.

                               Prema rečima gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, meštani Prve Kutine uskoro mogu da očekuju i dolazak mašina i početak rekonstrukcije stare osnovne škole što su žitelji ovog sela u razgovoru sa njom istakli kao jedan od prioriteta.

                               „Obzirom da Prva Kutina ima školu staru 130 godina i ona je već „zrela“ za renoviranje sa meštanima smo dogovorili da mašine iz Leskovika gde je završena izgradnja nove škole, preselimo koliko već sutra  u Prvu Kutinu, pripremimo svu tehničku dokumentaciju i krenemo sa renoviranjem škole kako bi deca  koja sada pohađaju školu u Niškoj Banji ili u naselju Nikola Tesla, nastavila školovanje u mestu u kome žive“, istakla je Sotirovski.

                           Dušan Živković, predsednik Gradske opštine Niška Banja je dodao da je politika ove opštine kao i Grada Niša da zajedno sa građanima rade na tome da im se obezbede uslovi za što kvalitetniji život.

                         „Sada se nalazimo u Domu kuture koji je potpuno rekonstruisan i čast mi je da smo im makar i malo pomogli u realizaciji njihovih ideja , ali svakako su sve to  iznele članice Udruženja „Etno čarolija“.Ceo Dom je sada u funkciji i samo do pre dve godine bio je ruinirana zgrada. U Prvoj Kutini se velika pažnja poklanja i sportu, tu je FK „Planinac“ a zajedno sa njima prošle godine smo sredili tribine i uredili park zajedno sa meštanima tako da danas Prva Kutina izgleda znatno drugačije u odnosu na ranije godine. Sada  smo dobili obećanje i za rekonstrukciju škole što je jako važno jer u ovom selu ima preko 1000 stanovnika i puno male dece“, kazao je Živković.

                         Tvorac Udruženja „Etno čarolija“ je   Irena Janković a članice ovog udruženja su nazaslužnije za to što je Prva Kutina dobila Dom kulture koji zaslužuje.                            „Dom je bio van funkcije 20 godina. Mi smo ga obnovile, oživele i vratile kulturu tu gde pripada. Dom je sada centar okupljanja dece i omladine, a sadržaje koje nudi namenjeni su kako maldima tako i svim ostalim meštanima. Na nekih 400 kvadrata napravile smo sadržaje za sve generacije“, zaključila je Irena Janković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare