Nišlija Davorin Dinić i film o Nišu u Americi

NIŠ

 

U nedelju, 22. januara u 13 sati „Niš Timelapse video“ autora Davorina Dinića iz Niša, biće prikazan na Lookout wild film festivalu u u Robert Kirk Walker Community Theatre, Chatanooga, Tenesee, USA.

Nišlija I Niš u Americi – lepo, za ponos.

Uz ovu, odmah  druga lepa vest od istog umetnika.

“Na festivalu “Hollywood intenational independent documentary film festival” sam pobedio u svojoj kateogriji (Timelapse) za mesec decembar. Festival je tako koncipiran da se svakog meseca biraju pobednici od kojih će se narednog decembra napraviti selekcija filmova koji će biti javno prikazani na velikoj svečanosti u Holivudu” kaže Davorin.

Filmovi koje radi ovaj niški umetnik su kratke forme, takozvani Timelapse  filmovi  i spadaju u fotografsku tehniku iako je krajnji proizvod video jer se film pravi spajanjem velikog broja fotografija. Za ovaj film Davorin je snimio oko 10.000 fotografija Niša i sklopio ih u trominutni video koji će moći da vidi publika u Americi.Za sekundu videa potrebno je oko 30 fotografija i ponekad snimanje traje satima. Davorin je u ovom filmu primenio i modernu tehniku tzv. hajperleps u kojoj se aparat pomera tokom snimanja.

Davorin kaže da je stalno u potrazi za različitim tehnikama kojima bi mogao da se kreativno izrazi.Timelapse je samo jedan od mnogobrojnih eksperimenata.

“Zapravo se ne bavim kratkim filmovima, ja se bavim fotografijom a ovaj timelapse koji sam uradio je samo jedan izlet u malo drugaciju tehniku.”, dodaje.

Ne veruje da ću u skorije vreme ponovo raditi takve filmove  smatra da je velika čast naći se u ovakvoj selekciji u kojoj se našao svojim ostvarenjem.

“Od festivala ne mogu da očekujem više od ovoga što sam već dobio, jer je velika čast uopšte se naći u takvoj selekciji. Meni je srce puno što će američka publika moći da uživa u kadrovima našeg lepog grada”.

U promociju svojih dela ne ulaže mnogo para. Ali, njegovi prijatelji i fanovi na društvenim mrežama to mnogo bolje čine od bilo kakve druge promocije

Niš koji je u centru njegovog interesovanja, posredstvom njegove umetnosti “prošetao je “ mnogim inostranim medijima.

“Imam dosta vrlo različitih projakata iza sebe jer se trudim da stalno eksperimentisem sa novim i različitim tehnikama. Moj projekat “Senke starog Niša” je izazvao veliko interesovanje javnosti i bio objavljen u mnogim inostranim medijima a fotografije iz tog projekta su imale svoj izložbeni život i u Srbiji i u inostranstvu. Takodje, još jedan od projekata koji je zaintrigirao javnost je svakako bio projekat NISTOPIA kojim sam probao da prikažem malo drugačiji osvrt na našu okolinu stavljajući je u distopijski kontekst”,objašnjava Dinić.

Do sada nije ima  finansijsku podršku za svoj rad. Sve svoje projekte finansirao je sam. Ali ubuduće neće biti tako. Naime, danas je prilikom susret Dadavorina Dinića sa gradonačelnikom Niša u gradskoj kući prvi čovek grada Niša naglasio da će grad Niš podržati rad našeg sugrađanina Davorina Dinića, ali i rad drugih talentovanih ljudi koji možda u ovom momentu nisu prepoznatljivi niškoj javnosti . On je naglasio da je Niš jako ponosan što u njemu stvaraju ovakvi mladi i talentovani ljudi, čiji je rad najbolja promocija ovog grada.

“Klasična fotografije će uvek biti moj najdraži hobi a grad Niš moja večita inspiracija”, rekao je ovaj 35-to godišnji Nišlija, čije je osnovno zanimanje glumac u Pozorištu lutaka u Nišu  već 17 godina.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare