NDNV: Radio Temerin – još jedan primer bezakonja

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od temerinske Opštinske uprave, Ministarstva kulture i informisanja, kao i regulatornih tela, REM-a i RATEL-a, da javnosti saopšte kako je moguće da Radio Temerin i dalje emituje program iako je odluka o njegovoj likvidaciji doneta 30. novembra prošle godine, a dozvola za emitovanje istekla istog dana.

“Kako je moguće da i danas, dve i po godine od donošenja medijskih zakona koji su ustanovili jasne rokove za izlazak države iz vlasništva u medijima, program emituje radijska stanica koja je u stoprocentnom vlasništvu lokalne samouprave, a da istovremeno, prema našim saznanjima, nema niti jednu potrebnu dozvolu za rad?

Osim što emituje program, Radio Temerin nesmetano prodaje i komercijalni prostor, čime se, prema nama dostupnim podacima, krši i Zakon o oglašavanju, a najverovatnije i neki drugi zakoni vezani za finansijsko poslovanje.

NDNV smatra da je temerinski slučaj nažalost samo još jedan u nizu drastičnih kršenja medijskih zakona, kojima vlasti beskrupulozno pribegavaju kada je potrebno sačuvati i zaštiti sopstvene interese, odnosno njima bliske medije, koji, kako govore iskustvo, izlaze iz vlasništva države samo ako ih preuzmu stranački tajkuni.

Podsetimo da je Radio Temerin prošao “ispod radara” tokom medijskih reformi pošto mu je osnivač bio Kulturno-informativni centar, odnosno nije bio registrovan kao zasebno pravno lice.

Iako je postojala mogućnost da se u procesu sprovođenja zakona ovaj problem reši, lokalna samouprava je izbegavala to da učini, verujući da će pronaći neki vaninstitucionalni način za opstanak tog medija. U tome je, kako stvari stoje, bila u pravu, jer očigledno živimo u vaninstitucionalnoj državi”, saopštava NDNV.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare