Niški Klinički centar otvoreniji za pacijente sa ugrađenom stomom

NIŠ

Život pacijenata sa ugrađenom stomom i njihovih porodica, drugačiji  je i komplikovaniji i u fizičkom i psihološkom smislu.

Posebne okolnosti kod ovih bolesnika zahteva  promenu pojedinih navika.

Stoga je Uprava niškog Kliničkog centra zajedno sa medicinskim osobljem koje se bavi ovom zdravstvenom patologijom, odlučila je da u svom regionalnom Stoma centru, osnovanom gotovo pre pet godina, dodatno „otvori“ svoja vrata za ove pacijente i na taj način još više pospeši dosadašnju saradnju sa niškim Udruženjem stomiranih pacijenata.

Dogovoreno je sa članovima Udruženja, da jednom mesečno u popodnevnim satima, lekari specijalisti, stomaterapeuti i medicinsko osoblje u Stoma centru, organizuju preglede bez zakazivanja, razgovaraju sa pacijentima i njihovim najbližima i tamo gde je to potrebno, pružaju i preko potrebnu psihološku podršku.

“Kao direktor Kliničkog centra Niš, zdravstvene ustanove ka kojoj gravitira preko 2,5 miliona stanovnika potpuno podržavam sve inicijative Ministarstva zdravlja i resornog ministra Zlatibora Lončara kada je reč o preventivnim pregledima koji itekako pomažu u ranom otkrivanju karcinoma, pa tako i ovu akciju, jer na ovaj način osim što delujemo preventivno, takođe smo i na usluzi ljudima kojima je pomoć preko potrebna”, izjavio je generalni direktor Kliničkog centra Niš, profesor dr Zoran Radovan

Prvi „dan otvorenih vrata“ za stomirane pacijente biće organizovan već ove nedelje u Stoma centru, te pozivaju sve zainteresovane pacijente i njihove članove porodice da se odazovu i zajedničkim snagama potrude da im život bude što kvalitetniji.

“Kao neko ko se bavi tom problematikom godinama, mogu slobodno da kažem da smo do sada, zahvaljujući zajedničkim naporima, uspeli da prevaziđemo donekle onu fazu kada pacijent misli da je stoma bauk, bez obzira da li je reč o privremenoj ili definitivnoj, pa se nadam da će ovo unapređenje saradnje dobro doći svima, ne samo pacijentima iz Niša već iz čitavog regiona, a i njihovim porodicama takođe, naveo je profsor dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora za hirurška pitanja.

“U Stoma centru ćemo, osim redovnih aktivnosti svakog dana koje sprovodimo tamo i u našim specijalističkim ambulantama, osim pregleda i razgovarati sa pacijentima, a u planu nam je i da u novoj zgradi, u prostoru za posete pacijentima, oformima mali “stoma kutak“, te će i tamo moći da potraže savete svi kojima su oni potrebni”, dodao je digestivni hirurg Stanojević.

Prema podacima kojima raspolažu stručnjaci ali i ljudi iz Udruženja, kancer debelog creva i kolorektalnog sistema sve je češće oboljenje, te je zato, kako navode lekari pohvalno što država na razne načine i preventivno deluje.

U niškom Udruženju stomiranih pacijenata „NILKO“, koje broji preko stotinak registrovanih članova ističu da je ovo odlična ideja i da je to samo korak napred u sagledavanju osoba koje žive sa stomom.

“Mi smo i do sada imali odličnu saradnju, ja to znam najbolje jer sam i sama žena koja živi sa stomom i svima nama je cilj da ljude oslobodimo straha i pokažemo da se i sa stomom može živeti, a upravo ovakve akcije tome doprinose”, rekla je Olga Antonijević, potpredsednica Udruženja.

Uprava Kliničkog centra Niš pozvala je sve pacijente iz Niša i sa juga i jugoistoka Srbije, sa ugrađenom stomom, da se u što većem broju odazovu ovomesečnoj akciji, zakazanoj za četvrtak 25. oktobar, gde će u regionalnom Stoma centru u periodu od 14 do 19 časova biti obavljani pregledi i razgovori i najavila nastavak ove akcije i za naredni period.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare