Niški Klinički centar dobio 40 najmodernijih aparata za dijalizu

NIŠ

Klinika za nefrologiju niškog Kliničkog centra dobila je četrdeset novih, najmodernijih aparata za dijalizu, vrednih 45 miliona dinara, kojim će biti zamenjena gotovo celokupna aparatura te vrste.

Klinički centar trenutno raspolaže sa  48 dijalizatora od kojih su neki radili i duplo više od predviđenog optimalnog vremena, preko 40 000 radnih sati. Zamenom  većine dijalizatora umnogome će se poboljšati kvalitet lečenja pacijenata i efikasnost u pružanju zdravstvenih usluga za hronične bubrežne bolesnike, kojima je dijaliza neophodna.

Kako je direktor Kliničkog centra dr Zoran Radovanvić rekao sve donirane mašine su “ sa nula radnih sati”.

Donacija Kliničkom centru Niš uručili su predstavnici kompanija „Frezenijus“, „Medikon“ i „Magna medika“. Ova donacja je nastavak dugogodišnje saradnje koja će se svakako nastaviti, rekli su danas na konferenciji za novinare predstavnici firmi donatora.

– Mi podržavamo sistem dijalize i da ćemo to i nastaviti da radimo, jer život dijaliziranih pacijenata nije lak, tako da je zaista važno voditi računa o ovim pacijentima, te se nadam da ćemo kao što je to bilo i do sada nastaviti da produbljujemo saradnju sa niškim Kliničkim centrom i drago nam je što smo kao i puno puta do sada uspeli da budemo od pomoći, rekao je Aleksandar Babac iz kompanije „Frezenijus“.

– Zahvaljujem se direktoru i čitavom osoblju što su prepoznali naš kvalitet i mi ćemo nastaviti da ispunjavamo sve medicinske standarde kada je reč o lečenju dijaliziranim pacijentima i svakako da pomažemo kad god je to moguće, ističe Marko Nenadović iz kompanije „Magna medika“.

U upravi niškog Kliničkog centra kažu da zahvaljujući odličnoj saradnji i dobroj volji donatora, svim pacijentima koji zbog težine bolesti moraju na hemodijalizu će kao i do sada, biti pružena najkvalitetnija moguća nega po svim svetskim medicinskim standardima.

– Ovo je još jedan dokaz, a pohvale i podrška mnogih udruženja dijaliziranih pacijenata to i potvrđuju, da niški Klinički centar brine o svojim pacijentima i da su oni na prvom mestu, što su država i Ministarstvo zdravlja mnogo puta, a sada i naši donatori ovim gestom prepoznali i to će uz sve stvari koje uveliko radimo, pre svega mislim i na čitavu rekonstrukciju stare zgrade hirurgije, umnogome poboljšati kvalitet pružanja zdravstvenih usluga i uslova koje će imati, istakao je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC Niš,koji se zahvalio predstavnicima kompanija na ovoj važnoj donaciji.

Hemodijaliza je za pacijente kojima otkazuje rad bubrega prelazno rešenje do transplantacije. Pacijenti kod kojih dolazi do otkazivanjarada bubrega spadaju u jednu od najtežih i najkompleksnijih grupa pacijenata, najvulerabilnijih i jedan ovakav gest dobre namere da se daju najsavremeniji aparati, omogućiće znatno bolje lečenje naših pacijenata koji se dijaliziraju” rekla je  doc. dr Branka Mitić, direktorka Klinike za nefrologiju. Ona je dodala da “ to praktično znači da će njima to svakako poboljšati kvalitet života u periodu dok čekaju na transplantaciju bubrega, koja je svakako naš konačni cilj, a ovo će im samo omogućiti da tokom tog prelaznog perioda efikasno bude zamenjena funkcija bubrega, ali i da se očuva vitalnost svih ostalih organ.

Trenutno se na Nefrološkoj Klinici niškog Kliničkog centra hemodijalizom  leči preko 270 bubrežnih bolesnika iz Niša i okoline a prema niškom Kliničkom centru gravitira oko dva miliona stanovništva. Od ovog broja 68 putuje iz Aleksinca. Ideja o osnivanju Centra za dijalizu u Aleksincu  je aktuelizovana i radiće se na njegovom skorašnjem otvaranju .

Komentarišući najnovije zakonsko rešenje o transplantaciji organa na današnjoj konferenciji rečeno je da

Tim za transplantaciju organa niškog Kliničkog centra, postoji od 2007. godine i od tada je, zahvaljujući stručnosti ali i interdisciplinarnom pristupu, novi bubreg dobilo 116 osoba.

 – Mi vrlo predano radimo i borimo se protiv raznih zabluda i predrasuda i nepoverenja koje vlada kod mnogih, kada je reč o transplantaciji, odnosno doniranju organa, jer su za za uspešnu transplantaciju potrebne dve stvari: dobar Zakon, koji imamo, ali i edukacija stanovništva i to ćemo svakako činiti i dalje, da ne napominjem da smo do sada edukovali blizu pet hiljada zdravstvenih radnika o svim ovim stvarima, istakla je prof.dr Miroslava Živković, pomoćnica generalnog direktora KC Niš za obrazovnu i naučno- istraživačku delatnost.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare