Niški gimnazijalac osvojio bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike

NIŠ  

             Momčilo Tošić, maturant Gimnazije “Svetozar Marković” u Nišu osvojio je treće mesto i bronzanu medalju na Evropskoj olimpijadi iz fizike. Tošić je na ovaj način krunisao kraj svog gimnazijskog obrazovanja, a medalja sa olimpijade je stigla samo nekoliko dana nakon što je ovaj mladi talentovani srednjoškolac proglašen za učenika generacije elitne niške gimnazije.

        Peta Evropska olimpijada iz fizike održana je u periodu od 19. do 26. juna onlajn, a ekipa Srbije je ostvarila zapažen rezultat. Pored mladog Tošića iz niške gimnazije koji se ovenčao bronzom, treće mesto je osvojio i Jovan Marković, maturant Gimnazije u Kruševcu. Dušan Beguš, učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije u Beogradu, osvojio je zlatnu medalju, a Petar Samardžić, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu srebrnu, dok je Pavle Pakalović, maturant Matematičke gimnazije u Beogradu dobio pohvalu.

       Na olimpijadi je učestvovalo 46 timova. Izrada zadataka na daljinu, kao i pripreme za takmičenje, održane su na Fizičkom fakultetu u Beogradu. Vođe tima su bili docenti Fizičkog fakulteta, Aleksandra Dimić i Dragoljub Gočanin.

            „Ovako dobri rezultati su posledica neke vrste radne navike koju sam stekao još u detinjstvu, ali je tu i ljubav ili bolje reći strast prema nauci, posebno fizici, informatici i astronomiji. Od roditelja sam nasledio osobinu da u svemu što radim uvek dajem sve od sebe pa su tako oni postali moj uzor od malih nogu“, kaže Momčilo.

            Momčilo je izašao iz gimnazijske klupe, ali ga kao gimnazijalca očekuje još jedno takmičenje u novembru. Član je državnog tima koji se takmiči iz astronomije, a upravo je iz ove oblasti Momčilo 2019.godine osvojio međunarodnu nagradu.

           „Tada sam osvojio bronzanu medalju na međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike 2019. godine koja se održala u Mađarskoj u Keškelju kod Balatona. Bila je to prva meðunarodna olimpijada koja je okupila takmičare iz celog sveta i bio sam prezadovoljan osvajanjem medalje”, kaže Momčilo.

              Želja ovog mladiæa je da se bavi programiranjem i naukom, a manje razvojem aplikacija. Upravo iz tog razloga se opredelio za studije elektrotehnike.

Prati
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nenad Paunović
Nenad Paunović
1 godina pre

MOMCILO TOSIĆ JE PIROTSKI DJAK.
DETE RODJENO U PIROTU. OSNOVNU SKOLU UCIO U PIROTU.
Pogledajte Portal Pirot Plus online.