Niški burek bez glutena koji je stigao do Amerike

NIŠ

 Pice, mafini, pecivo, proje, burek, palačinke, sendviči, keksići, čokoladne bombice,  samo su deo bogate ponude koje se mogu naći u njenoj pekari. Na prvi pogled reklo bi se da sve to možete naći u svakoj od pekara u gradu, ali ono što pekaru Marije Antić čini drugačijom je to što se u njoj prodaju bezglutenski proizvodi koji, kako ona sama kaže, kao najvažniji sastojak imaju ljubav. Ljubav prema zdravom načinu života, ljubav da se pobedi bolest, ljubav da njena deca ostanu zdrava, a da se ne odreknu hrane koju jedu i  njihovi vršnjaci. Tako je ljubav pokrenula jednu neobičnu nišku priču, a Marijini proizvodi su se ubrzo našli na mnogim niškim trpezama. Bez lažne skromnosti, bezglutenski burek koji pravi Marija stigao je i do Amerike. Marija izlazi u susret i svojim mušterijama, pa se sada u njenoj kuhinji pravi i pita od jabuka, na zahtev jedne mušterije.

Sve je počelo, kaže Marija, onog trenutka kada  je pre nekoliko godina saznala da boluje od celeakije  i da njen organizam ne podnosi gluten. Kada je saznala da i njena ćerka boluje od iste bolesti, odlučila je da nađe način da pomogne svom detetu kako se ono ne bi odreklo omiljene hrane. Zasukala je rukave, kuhinju napunila namirnicama bez glutena i krenula da isprobava nove recepte. U početku je bilo teško, ali, kako je vreme odmicalo, proizvodi iz njene pekare su postajali sve ukusniji. A majčinska ljubav joj nije dala mira pa je odlučila da pomogne i ostaloj deci čiji organizam ne podnosi gluten. Zaplovila je preduzetničkim vodama i ušla u svet bez glutena.

 „Sve je krenulo nakon postavljanja dijagnoze, kada sam saznala da imam celeakiju, odnosno, da moj organizam ne podnosi gluten, prvo je usledio šok, jer nisam znala ništa o tome. Kako sam ja osoba koja voli da se bori, imala sam samo jedan izlaz. Vremenom sam počela da učim da pravim hranu bez glutena. Moj prvi hleb je bio toliko tvrd da je ličio na ciglu, ali nisam odustala. Nakon dve godine je ista dijagnoza postavljena i mojoj ćerki. Ono što je za mene bilo najveće uživanje je što mogla da nastavi svoj život onako kako je živela i do tad i da i dalje jede istu hranu koju je volela, bez smetnji. Gledajući nju kako uživa u svemu tome, počela sam da mislim i na drugu decu koja nemaju tu mogućnost i odlučila da otvorim bezglutenski svet”, priča Marija.

Najveća nagrada Mariji za ono što je učinila su njene mušterije, a kaže, dolaze sa svih strana da joj se zahvale što postoji, jer je svojim proizvodima učinila da i njihova deca nastave sa životom koji imaju njihovi vršnjaci.

„Svi imamo uspone i padove, ali ovakve reči ohrabrenja i podatak da sam nekome olakšala život meni puno znači i za mene je to neka vrsta vetra u leđa da nastavim dalje. Moja jedina želja je da ljudi shvate da se ovde ne radi o nikakvom pomodarstvu u ishrani, već je u pitanju zdrastveni problem koji nam ne dozvoljava da živimo kao drugi ljudi, jer moramo da se hranimo onako kako našem organizmu prija da bismo iz njega izvukli maksimum, a ne da hrana iz nas izvuče maksimum i da posle obroka budem iscrpljena”, objašnjava Marija.

Dodaje da se burek bez glutena ni po čemu ne razlikuje od bureka iz ostalih pekara.

„Jedina razlika je u tome što sve mora da se radi ručno. Kore pravimo sami, što zahteva mnogo više vremena. Jedini sastojak koji nedostaje je gluten koji testu daje rastegljivost. Zbog toga nam je u početku bilo teško da od nečega što nije rastegljivo napravimo koru, ali nam je u tome pomogla ljubav koja je postala naš najveći pokretač u svemu što radimo“, kaže Marija.

Uz burek ili bilo koji proizvod idu i saveti o bezglutenskoj ishrani i šta ona znači osobama čiji organizam ne podnosi gluten. U njenoj bezgulenskom svetu dostupne su razne đakonije od neizostavnog niškog doručka, bureka koji je stigao čak do Amerike, pa sve do pite sa jabukama, koja je kako kaže Marija nastala na zahtev jedne mušterije.

Marija ima veliku podršku porodice, posebno mališana koji uživaju u njenim specijalitetima. Ima i svoj tim u radnji koji je, takođe, njena podrška. To su žene koje vredno rade sa njom pomažući da i osobe koje boluju od celeakije uživaju u hrani i životu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare