Niš: Umesto uprava sekretarijati

NIŠ

 

Od 1. januara 2017.  godine Gradska uprava Niša radiće kao jedinstvena, sa 13 sekretarijata umesto 11 uprava, četiri stručne službe i posebne organizacione jedinice – Komunalne policije, rečeno je danas na sednici Gradskog veća u Nišu.

Prelazak na organizaciju jedinstvene gradske uprave podrazumeva da će Uprava imati načelnika i zamenika načelnika koji se biraju po konkursu i koji moraju da  ispunjavaju uslove predviđenim zakonom, a umesto dosadašnjih 11 posebnih uprava, biće 13 sekretarijata.

nis-reorganizacija

„Sekretarijati otprilike odgovaraju sadašnjim upravama, osim u slučaju Sekretarijat za zaštitu životne sredine koji se izdvaja iz celine koja je pripadala Upravi za privredu i zaštitu životne sredine, kao i Sekretarijata za inspekcijske, poslove koji se izdvaja iz celine koju je činila Uprava za imovinu i inspekcijske poslove. Na osnovu zapažanja Gradskog veća i ljudi koji rade u upravama shvatili smo da je potrebno, radi efikasnosti inspekcijskih nadzora, izdvojiti i grupisati inspekcijske poslove u poseban sekretarijat“, rekao je zamenik gradonačelnika Miloš Bandjutr.

Zamenik gradonačelnika objasnio je potrebu i nužnost formiranja nove jedinice, Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

„U celoj Srbiji se ulaže mnogo napora u zaštitu životne sredine , ulažu se velika finansijska sredstva, i mi moramo da dostignemo neke standarde i ciljeve u toj oblasti, radi približavanja zemljama Evropske unije. Iz tog razloga se formira poseban Sekretarijat za zaštitu životne sredine. Imamo projekar „Kele“, projekat za prečišćavanje otpadnih voda, potrebno je sanirati i postojeću deponiju Bubanj, odnosno izgraditi određene prečišćivače, tako da se akcenat stavlja  na ovu oblast“, rekao je Bandjur.

Trinaest sekretarijata ne znači povećanje  broja zaposlenih u gradskoj upravi. Naprotiv.

„To može da znači manji broj zaposlenih. Jedanaest uprava je zahtevalo određenu strukturu, počev od načelnika, zamenika načelnika koji su imali svoje pomoćnike, pa kordinatori grupa i tako dalje. Sada imate jednog načelnika i jednog zamenika koji se biraju na konkursu,  i sekretare sekretarijata koji su raspoređena lica. U tome je glavna razlika. Upravljačka struktura je manja, sažetija nego do sada. Očekujemo da će stepen efikasnosti biti mnogo veći, dodao je Miloš Bandjur.

Posebna organizaciona jedinica je Komunalna policija koja se izdvaja iz Uprave za komunalne delatnosti.

„Sada status službenika na položaju ima samo načelnik Uprave i zamenik načelnika. To znači samo za upravu gradske opštine. Svi ostali izvršioci, sekretari, su samo prvi među jednakim izvršiocima, koji će naravno zbog povećane odgovornosti, prava i obaveze, imati i koeficijent viši od ostalih izvršilaca. Nema više funkcionera, nego službenika na položaja“ objasnio je Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove.

nis-reorganizacija-1

U okviru Gradske uprave radiće četiri stručne službe – Stručna služba za poslove načelnika, Stručna služba za zajedničke poslove, koja će se baviti tehničkim poslovima i održavanjem objekata i logistikom.

S obzirom na sve veći značaj informacionih tehnologija i potrebe njihovih implementacija i u organima gradske uprave i u svim oblastima života formira se Služba za informatičko komunikacione tehnologije kao posebna organizaciona jedinica. Četvrta, veoma značajna, je Služba za javne nabavke koja će vršiti objedinjene javne nabavke za čitavu gradsku upravu sa tedencijom da preuzme i prihvati javne nabavke za budžetske korisniike, a kasnije i javna preduzeća. Centralizovanim  javnim nabavkama ustedeće se sredstva, objasnio je zamenik gradonačelnika

nis-reorganizacija-3

Primena ove odluke biće od 1. januara.

Ova i ostale odluke donete na danas održanoj sednici Gradskog veća biće ferifikovane na sednici Skupštine, 12. decembra. Predviđeno je da se do kraja godine održi još jedna sednica Skupštine grada, kako bi se zakonskim rokovima usvojio budžet za 2017.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare