Niš u znaku studentskog folklora

NIŠ

Niš  je i ovog jula prestonica folklora. Počelo je  16.izdanje međunarodnog studentskog festivala folklora na kome će do 20.jula nastupiti ansambli iz osam zemalja. Festival je počeo  defileom učesnika i velikim koncertom na Letnjoj pozornici. Svoju igru, muziku i nošnje predstaviće  studentske igrači iz Grčke, Kolumbije, Nemačke, Poljske, Češke, Čilea, Turske i Srbije.

                             Danas se na Letnjoj pozornici, od 21 čas, biće održan koncert ansambla narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“, Priština, Gračanica.Oni će izvesti koreodramu „700 – Venac igra u slavu 700 godina manastira Gračanica“.

                             „Što se atraktivnosti tiče nama su najzanimljiviji ansambli koji dolaze iz Latinske amerike. Ansamb iz Čilea je izuzetno uspešna folklorna grupa koja ima šta da pokaže na Festivalu. Ansamb iz Kolumbije privlači igrom, ali i koloritom njihove narodne nošnje i oni uvek na defileju ali i na koncertu privuku publiku.Ritam njihovih igara je nama blizak po temperamentu ali se po ritmu totalno razlikujemo. Razlika je i u načinu izvođenja koreografija, ali Nišlije to voli da vide.“, kaže profesor dr Slavoljub Uzunović, umetnički direktor Festivala.

                            U ponedeljak, utorak i sredu ansambli će, osim u Nišu, održati koncerte i u Beloj Palanci, Vladičinom Hanu, Sokobanji, Ražnju i Knjaževcu.

                             Festival će se završiti u četvrtak 20. jula defileom  i koncertom na Letnjoj pozornici . Na otvaranju i zatvaranju festivala biće i volonteri iz NURDOR-a. Svi koji žele moći će da doniraju novac za unapređenje kvaliteta lečenja dece obolele od raka.

                            Ulaz na sve koncerte je besplatan.

                             Organizatori festivala su Studentski kulturni centar Niš i Akademski folklorni ansambl “Oro” SKC Niš. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare