Na tropskim temperaturama najteže je radnicima na otvorenom

NIŠ

Poslednjih nekoliko dana meteorolozi beleže tropske vrućine kada se živa u termometru penje i preko 38 stepeni Celzijusa. U takvim uslovima najteže je radnicima koji posao obavljaju na otvorenom, a tu su zaposleni u komunalnim preduzećima za održavanje čistoće u gradu, potom radnici na parking mestima koji kontrolišu ispravnost parkiranja, zaposlenima u preduzećima za vodovod i kanalizaciju koji i po velikoj vrućini moraju da reaguju ukoliko dođe do nekog kvara. Njima se pridružuju i građevinski radnici kojima se preporučuje najviše opreza jer rade na velikim visinama.

 Na Niškim ulicama i po tropskoj vrućina najčešće srećemo radnike JKP „Mediana“ koji i inače tokom cele godine rade na otvorenom. U ovom preduzeću kažu da su preduzete sve mere kako bi se njihove ekipe radnika zaštitile od visokih temperatura.

                     „JKP „Mediana“ je specifično preduzeće jer se sav proces rada odvija na otvorenom. Na osnovu preporuke Ministarstva za rad koje reguliše  rad radnika na otvorenom kada su temperature preko 36 stepeni naša Služba bezbednosti i zaštite na radu  je donela niz mera kojih se pridržavamo  kako bi zaštili radnike u najtoplijem delu dana“, kaže Saša Matić iz JKP „Mediana“.

                     Prema njegovim rečima mere se odnose, pre svega, na to da  se prave češće pauze kako to proce rada dozvoljava.

                      „Pauze od 15 munuta se prave na svakih sat vremena, radnici najteže poslove obavljaju u delu dana kada su temperature niže, sklanjaju se u hladovinu ukoliko  to dozvoljava proces rada koji ne smemo da ugrozimo. Za svakog radnika obezbeđujemo minimum dva litra vode koja se deli na punktovima. Kada odmaraju mogu da skinu  radnu opremu, a obezbeđena im je i letnja oprema za zaštitu, to su neke vrste kačketa ili druga oprema koja može da ih zaštiti da ne bi došlo do neželjenih posledica. Sve ove mere odnose se na zaposlene u zelenilu, javoj higijeni ali i ostalim službama“, ističe Saša Matić.

                       Odvoz komunalnog otpada iz nadzemnih i podzemnih kontejnera kao i individuačnih domaćinstava je malo teže prekinuti,ali na sreću i tu postoji rešenje da se radnici zaštite od visokih temperatura.

                      „Pre godinu i po dana smo uveli i treću smenu kada naši radnici rade noću tako da su i oni zaštićeni od visokih temperatura koje pogađaju sve građane a posebno radnike koji svoj osao obavljaju na otvorenom“, dodaje Matić.

                      Kada je u pitanju JKP „Mediana“ gotovo svi zaposleni, osim radnika u administraciji, rade na terenu.

                       „Svi radnici zelenila moraju da rade na terenu, njima se pridružuju i radnici na odvozu otpada, radnici koji čiste ulice i prazne ulične kantice za otpad. Čak i radnici koji rade sa mašinama, kamionima, kosilicama, su na otvorenom. Sa radnicima su i njihove poslovođe, tako da svi koji su zaposleni kod nas svoje redne zadatke obavljaju na otvorenom“, zaključuje Saša Matić koji još jednom naglašava da su preduzete sve mere da oni budu zaštićeni od visokih temperatura.

                       U ništa povoljnijoj sizuaciji nisu ni građevinski radnici za koje važe iste mere zaštite jer posao ne može da stane i rokovi moraju da se ispoštoju.

                       Zaposleni u ćevabžinicama se bukvalno „peku“ pored roštilja.

                       „Malo je lakše kada imamo klimu pa je uključimo, ali sve u svemu je teško jer se ne zna gde je toplije, napolju ili ovde gde radi roštilj. Tu je voda da se rashladimo. Sokovi ne pomažu, sladunjavi su, ali obična voda je spas“, kaže radnica u jednom od objekata u kome se peče roštilj. (kraj) VP/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare