Niš: Rast prihoda od turizma za 70 procenta

NIŠ

Procenjeni prihodi po osnovi prosečne turističke potrošnje u gradu za 2017. Godine iznosi više od 1,6 milijardi dinara, što znači da turizam  čini temelj za razvoj svih ostalih delatnosti, odličan je stimulans za ekonomski i privredni  razvoj našeg grada – rekao je danas u Gradskoj kući  gradonačelnik Niša Darko Bulatović prilikom predstavljanja turističke ponude i rezultata turističke privrede u Nišu.

Za poslednje četiri godine u Nišu  je zabeležen rast od 70 odsto u odnosu na period. Time Niš u  kategoriji gradskih destinacija zauzima treće mesto, odmah iza Beograda i Novog Sada – rekao je Uroš Parlić, direktor TON-a koji je osim o rezultatima u minulom periodu govorio i o planovima za 2018.

Prema rečima gradonačelnika Bulatovića, pozitivan trend porista turista  koji se broji na desetine procenata ukazuje  da grad u saradnji sa Turističkom organizacijom odlično prepoznaje značaj turizma i turističke privrede kao temelj za ukupan privredni rast grada.

„ „Kulturno istorijski spomenici i prirodne lepote Niša i okoline su naš ogromni potencijal i naša najveća prednost koju želimo da iskoristimo na najbolji način za valorizaciju naših potencijala, u svrhu razvoja našeg grada“ rekao je gradonačelnik Niša i dodao  da, kada se radi o jednom tako važnom sektoru kao što je turizam, grad Niš vodi odgovornu i planski organizovanu politiku

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Nišu je u periodu od januara do decembra 2017. došlo do povećanja ukupnog broja turista za 26 odsto u odnosu na godinu ranije. Broj domaćih turista je povećan za 16 odsto, a stranih za 34 procenta. Podaci turističkog prometa u 2018. gdodini, od januara do maja, pokazuju da je došlo do ukupnog povećanja za 20 procenata u odnosu na 2017.godinu.Broj domaćih turista je povećan za 17 odsto, a stranih za 25 procenata.

„Na povećanje broja turista koji sada beležimo u velikojmeri je uticala i promocija Niša kao turstičke destinacije“m dodao je Uroš Pralić. „To radimo već tri godine u kontinuitetu  i fokusirali smo se na zemlje u okruženju, to su pre svega Grčka i Bugarska, a  sada se okrećemo i Slovačkoj  i Nemačkoj. Radićemo i promociju za Švedsku. Bićemo prisustni svuda gde smatramo da postoji interesovanje  za Niš i za posetu Nišu. Želimo da pokažemo šta sve Niš nudi. Promoviđemo grad i uz pomoć turističkih časopisa, naši česti gosti su i blogeri, strani snimatelji  rade filmove u Nišu i o Nišu, što sve u velikoj mori utiče na promociju grada“, objašnjava Uroš Parlić.

Najomiljenije destinacije za turiste u gradu, prema analizama TON-a, su Crveni krst, Medijana koja se trenutno radi, Tvrđava i Kopitareva ulica, kao i pešačka zona.  Prosični turista u Nišu je muškarac između 25 i 34 godine. Čak 20 odsto turista se posle prve posete vraćaju u Niš i to i do četiri iviše puta. Zadovoljstvni su destinacijom , ali i smeštajom, cenama, uslugom.

„Prema analizama koje smo dobili od posetioca i na osnovu njihovih ocena  prešli smo broj četiri od maksimalne ocene pet za gradsku destinaciju“, dodaje Uroš Parlić. Po njemu, turizam i dalje ide uzlaznom linijom, a u tome veliku pomoć očekuje i od grada.

„Grad bi morao pod hitno da razmišlja o izgradnji kongresnog centra jer bi to uticalo na povećanje broja turista i razvoj konkresnog turizma,  dati upravljača Tvrđavi u centru grada i da se nastavi sa ulaganjem u infrastrukturne objekte za bolji prihvat turista. Tvrđava zahteva sanaciju i otvaranje novih sadržaja, gradu su potrebna i nova parking mesta, posebno ona za autobuse. Uvešćemo i signalizaciju na dvojezičnim tablama, u planu je uvođenje  vaj- faj zona koje su jedna od najvećih potreba turista.Ne odustaje se ni od  turističkog autobusa koji će pokriti dve gradske zone sa kartama za jedan,  tri  i sedam dana, a biće i kartica sa određenom količinom interneta koje ćemo raditi  u saradnji sa Telekomom“, novine su koje Parlić najavljuje.

Povećan broj turista u gradu  ima indirektne uticaje i na poboljšanje standarda građana Niša koji sada imaju veće mogućnosti da nađu posao u nekom od turističkih segmenata,prodaji  usluge, suvenire u slično.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare