Niš prestonica gastronomije od 15. do 17. juna

NIŠ

Peti internacionalni Gasto turistički festival biće održan od 15. do 17. juna u Nišu u parku Sveti Sava. Tim povodom, kako bi rukovodskvo grada Niša bilo upoznato sa ovom međunarodnom kulinarskom manifestacijom, u gradskoj kući organizovan je prijem za organizatore “Gastro turističkog šampionata Niš 2018.

Kako je ovom prilikom rekao Zoran Mirašević, predsednik Udruženja ugostiteljsko – turističkih poslenika očekuje se dolazak više od 700 učesnika iz tridesetak zemalja, od kojih je dvadesetak već najavilo iučešće. Među takmičarima će biti kuvari iz Mongolije, Brazila, Južne Koreje koji su već poslali prijave . Festival će biti na otvorenom kako bi I Nišlije mogli da uživaju u gastronomskim veštinama svetskih kuvara ali I u majstorijama naših kuvara. Predstaviće se i tradicionalna ali I moderna  kuhinja. Spremaće se jela na otvorenoj vatri, riba, jela nacionalne kuhinje, jela sa roštilje, pice, slatke i slane pite, torte i kolači… Takmičari će se oprobati u desetak disciplina a među njima će biti profesionalci ali I učenici I amateri.

Uz promociju kuhinja različitih kultura na šampionatu će se održavati savetovanja, seminari, edukacije.

„Izuzetno je važno da organizujemo jedan tako značajan sadržaj, koji je potreban našem gradu, a koji pokriva oblast turizma, I da to kao grad podržimo. U junu nemamo mnogo događaja, sadržaja I festivala, kao što smo zajednički konstatovali  pa bi bilo značajno da bude baš u tom periodu , I da se  u tom mesecu  u našem gradu nastavi organizacija i u buduće” kaže  gradonačelnik Darko Bulatović koji je podsetio da nije tajna da gotovo svi turisti koji dođu u Niš pohvale upravo našu hranu – od one koja se može kupiti na u ćevabdžinicama i pekarama, do one koja se može poručiti u restoranima.

Festival organizuje Udruženje ugostitelja i turističkih poslenika, uz pomoć Grada Niša.

Gradonačelniku Niša koji pruža punu podršku održavanju festivala, ugostitelji su u znak zahvalnosti uručili lentu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare