Niš: Poskupljuju vrtici

NIŠ

Usluge predškolske ustanove “Pčelica” u Nišu poskupljuju za 29,7  procenata! To znači da će roditelje za boravak deteta do pet ipo godina plaćati 900 dinara više, odnosno 4018 dinara. Do sada su plaćali 3105 dinara. Celodnevni boravak predškolaca poskupeće  za 1.300 dinara.  Koštaće 3743 dinara umesto dosadašnjih 2402 dinara.

Ovo povećanje cene važiće tek kada ovu odluku Gradskog veća verifikuje Skupština grada Niša. Inače cene vrtića su mnogostruko veće.  Roditelji plaćaju samo 20 posto ekonomske cene boravka u predškolskim ustanovama.

“Ekonomska cena boravka dece u vrtićima povećava se sa 15.526 dinara na 20.140 dinara, a cena boravka predškolaca povećava je sa 12.160 na 18.712 dinara”, rekla je predstavnica gradskog sekretarijata za dečju, socijalnu I primarnu zaštitu Marina Kostić.

U Pčelici kažu da cene boravka dece u vrtićima nije povećavana pune četiri godine i da se sada već osećaju problemi nedostatka sredstava. Te teškoće bi se produbljivale ukoliko ne bi došlo do poskupljenja cene boravka dece u predškolskim ustanovama.

“Vrlo teško smo fumkcionisali , već sada u ovoj godini se oseća nedostatak sredstava. Samo učešće roditelja koje nije prva dva meseca usklađeno sa novom ekonomskom cenom, koštaće Pčelicu I grad oko 10 miliona. “, keže direktor Predskolske ustanove “Pčelica “ Zoran Jonić, i dodaje da su niški vrtići među najjeftiniji u Srbiji.

Grad je za funkcionisanje Predškolske ustanove “Pčelica “ u budžetu izdvojio 928 miliona dinara. U ovu cifru je ukalkulisana nova cena vrtića.

Ovo povećanje je predlagano još 2014 godine  stim da učešće roditelja ostane na istom nivou. To tada nije prihvaćeno.  U “Pčelici boravi više od 5700

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare