CESID :Gradjani manje učestvuju u donošenju odluka u Medvedji u odnosu na druge opštine

MEDVEDJA

Nivo građanske participacije u opštinama Bujanovac, Preševo I Medvedja je znatno niži  u odnosu na prosek u Republici Srbiji, pokazujer istraživanje koje je sproveo CESID uz podršku Evropske Unije.

 

Emilija Brkić iz CESID je rekla da je ovo  istraživanje  obuhvatalo  dubinske intervjue sa lokalnom samoupravom, medijima i civilnim društvom i da je pokazalo da je nivo građanske participacije u ovim opštinama znatno niži u odnosu na prosek u Republici Srbiji.

“To znači da građani ne participiraju dovoljno u donošenju odluka, što je prepoznato kao jedan od osnovnih problema i upravo zbog toga mi sprovodimo ovaj projekat koji finansira Evropska unija sa ciljem da pokušamo da utičemo na nivo građanske participacije u ovim opštinama”, obajnsila je ona.

CESID je definisao nekoliko preporuka na osnovu ovog  istraživanja .

“ To su, izmedju ostalog, i unapređenje lokalnih mehanizama,  koji sada ne postoje ili ne funkcionišu dovoljno u dobroj meri,  u zavisnosti od opštine do opštine. Između ostalog, Saveti za mlade, Kancelarije za mlade, nedostatak osobe koja bi se bavila isključivo saradnjom sa organizacijama civilnog društva ili nepopunjena radna mesta za lica koja bi se bavila rodnom ravnopravnošću”, rekla je Brkić I dodala da “prostora ima puno za unapređenje,  i od strane lokalne samouprave i od strane građana”.

Istraživanje je obuhvatilo sve oblike građanske participacije , koje propisuje i Zakon o lokalnoj samoupravi i sami statuti opština.

“S jedne strane, lokalne samouprave ne rade dovoljno da bi se rešili ti problemi, sa druge strane imamo građane koji su dosta pasivni, nezainteresovani  i prosto nemaju dovoljno informacija kako bi mogli aktivnije i bolje da učestvuju u radu lokalne samouprave”, dodala je Brkić.

 

Kaže I da su problem u Bujanovcu, Preševu I Medvedji “veoma slični”.

“ S jedne strane su to nezainteresovanost građana i nedostatak informacija I,  sa druge strane,  pasovnost opština, nedostatak nekih zakonskih normi, odnosno uređenja statuta na malo drugačiji način” , objasnila je Brkić.

Kada je Medvedja u pitanju, gde je I prezentovan ovja izveštaj, kaže da je problem I njena teritorijalna razuđenosti koja u nešto manjoj meri opmogućava učešće građana, posebno iz ruralnih područja, što je problem kome treba sistemski pristupiti.

 

Oko 30 dubinskih intervjua je ukupno sprovedeno u ove tri opštine.

 

 

Predsednik optštine Medvedja Nebojša Arsić kaže da su u toj lokalnoj samoupravi spremni da saslušaju I private sugestije gradjana I da se tako radilo I prilikom pripremanja budžeta za ovu godinu.

„Nama je izuzetno značajno mišljenje građana. To smo pokazali više godina unazad, naročito prilikom izrade budžeta, gde izuzetno poštujemo mišljenje naših građana kod određivanja prioriteta I,  naravno,  da nam uvek znači taj njihov glas. Ovo istraživanje će nam takođe izuzetno pomoći kako bi njihovo učešće bilo još veće i kako bi sve odluke koje donosimo bile transparentnije”, rekao je Arsić .

 

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Проститутки Бишкека
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x