Niš obeležio Dan bez automobila

NIŠ

 

Po 16 put Niš je danas , u okviru Evropske nedelje mobilnosti , aktivno učestvovao u međunarodnoj kampanji čiji je moto „Kombinuj i kreći se“. Ovim povodom održana je  manifestacija „Dan bez automobila“ .  

U vreme trajanja manifestacije od 9 do 13 sati ulice Vožda Karađorđa i Generala Milojka Lešjanina bile su  zatvorene  na potezu od „Ureda“ do „Suda“.

Na manifestaciji su učestvovali brojni  sportisti i deca  predškolskog i školskog uzrasta;

U ime grada Niša prisutne je pozdravio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, a zatim je održana rekreativna biciklistička vožnja od Trga Kralja Milana, ulicama Stefana Prvovenčanog, 7. juli i Bulevar Nemanjića do Doma zdravlja, ulicom Vojvode Mišića do raskrsnice Crveni pevac i ulicom Vožda Karađorađa nazad do Trga Kralja Milana.

Na zvaničnom otvaranju manifestacije, pored zamenika gradonačelnika prisutnima su se obratili  Joakim Vern, zamenik ambasadora Švedske u Srbiji i Klara Danilović, savetnica za oblast urbanizma i stanovanja u Stalnoj konferenciji gradova i opština.

Kako je danas kazao Joakim Vern , zamenik ambasade Švedske u Srbiji on j, kako je danas kazao, e dok je išao na posao  to radio pešice, oslanjajući se na gradski prevoz. On je kazao da Vlad na lak način može da uvede promociju zdravih stilova života, kao i promociju života bez automobila, ali smatra to to trenutno nije izvodljivo.

“ Mi godinama unazad investiramo u metro, vozove i autobuse, sa željom da stvorimo prsten oko grada i time zadržaimo automobile u što većoj meri izvan centra grad. Tu se ulaže mnogo novca i velike su investicije. Srbiji mnoge države žele da vam pomognu u tome. Ima puno banaka koje podržavaju internacionalne investicije  a koje takođe mogu da vam pomognu. Međutim, nije sve u novcu. Suština je da imamo probuđenu svest o tome. Da  bacamo smeće i opuške od cigareta u kantu za smeće a ne kroz otvoren prozpr”, rekao je Joakim Vern , zamenik ambasade Švedske u Srbiji.

Cilj današnje manifestcije  je da se kroz promotivne manifestacije i sprovođenje mera učini pokušaj da se smanji korišćenje putničkih automobila i poboljšaju uslovi za javni saobraćaj, kretanje biciklista i pešaka.

Poslednjih godina grad Niš radi na promociji zdravih stilova života i alternativnih načina prevoza. O tome govori izgradnja biciklističke staze od Brzog Broda ka Niškoj Banji i postavljanje držača za bicikle . Naredne godine planira se i osnivanje centara za iznajmljivanje bicikala. Svi oni koji se budu prkirali na parkingu u Čairu ,moći da dobiju dva bicikla na korišćenje za sve vreme dok je njihov automobil na parkiralištu.

Miloš Banđur , zamenik gradonačelnika Niša, koji je i neposredno uzeo učešće u manifestaciji, učesvovajući biciklističkoj trci, zalaže se za zdrav stil života i kretanje kroz grad pešice ili alternativnim prevozima. Banđur je kazao da treba slediti primer Moskve i Pekinga u kojima ima na stotine biciklističkih staza i  u kojoj je 90 posto prevoza gradom je prevoz biciklama i sličnim alternativnim prevozom.

“ Ne samo zvog sopstvenog zdravlja, kardiovaskularnog sistema, već i zbog zdravlja svoje porodice, svojih komšija, svih nas. Naša životna sredina je prilično zagađena gustim saobraćajem u centru grada, u najfrekfentnijim ulicama. “ rekao je Miloš Banđur, zamenik gradonačelnika Niša.

Ovu tradicionalnu manifestaciju organizovali su EU info Kutak I Grad Niš.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare