Niš na mapi tehnološki visoko razvijenih gradova

NIŠ

Informacioni sistem „Smart city“ koji Grad razvoja uz podršku Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija doprineće efikasnijem i ekonomičnijem upravljanju komunalnim servisima i obezbediće da Niš bude na mapi tehnološki visoko razvijenih gradova.

                                    Cilj je da digitalno upravljanje unapredi kontrolu i raspolaganje resursima i utiče na poboljšanje kvaliteta života. Operativni centar u Naučno-tehnološkom parku biće mesto gde će biti sakupljene sve informacije o broju vozila na ulicama, gužvama na raskrsnicama, slobodnim parking mestima, nivou Nišave, nivou zagađenja vazduha, stanju javne rasvete.

                                „Završetkom ovog projekta Grad Niš vraćamo na mapu tehnološki visoko razvijenih gradova, jer Grad Niš sa jednom velikom tradicojim u industrijskom nasleđu to i zaslužuje.U nizu projekata koje radimo  „Smart city“ je jedan u nastavku politike Republike Srbije u digitaliozaciji i pametnom upravljanju svim resursima. Ovaj program je izuzetno važan, pre svega, u zaštiti životne sredine, ali i u nizu servisa koji će nakon završetka ovog projekta uslediti“, kađe Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

                            Sistem će u velikoj meri doprineti i boljem i efikasnijem radu JKP „Parking servis“.                           Informacije koje pružaju sistemi zauzetosti parking mesta i praćenju saobraćaja uticaće i na manje gužve u centralnoj gradskoj zoni i na smanjenje zagađenja.

                           „ U okviru   „Smart city“ sistema u delokrugu našeg rada počeli smo sa postavljanjem senzora na parking mestima. U prvoj fazi, za početak, to će biti 260 seznzora u ulici Nikole Pašića sa susednim ulicama sa kojima se ona ukršta i biće postavljeno šest info tabli koje će pokazivati broj slobodnih parking mesta. Kontrola i kontrolni centar nalaziće se u Naučno-tehnološkom parku. Uvođenjem  ovih novina očekujemo smanjenje vremena za pronalaženje slobodnog parking mesta u centralnoj gradskoj zoni. To će direktno uticati na smanjenje gužvi u saobraćaju, smanjenju zagađenja i poboljšanju kvalitetaivota“, ističe Dejan Dimitrijević, direktor JKP „Parking servis“.

                           Prema rečima Dušana Radivojevića implementacijom ovog sistema podići će se nivo zaštite životne sredine jer se kroz ovaj projekat postavljaju merne stanice za praćenje kvaliteta vazduha u Nišu.

                           „Smart city“ će imati i sistem za praćenje nivoa reka, sistem monitoring centra za obradu podataka, video nadzora divljih deponija, a predviđeno i je i postavljanje antisabotažnih SOS sigurnih tačaka koje služe za alarmiranje u slučaju opasnosti“, ističe Radivojević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare