Vladika nišku organizovao prijem načelnika Školske uprave, dekane, profesore i veroučitelje

NIŠ

Nakon svečane Arhijerejske liturgije, molitve i priziva Svetoh duha u niškom Sabornom hramu  je povodom početka nove školske godine uz blagoslov  Episkopa niškog  Arsenija, u Svetosavskom domu održan prijem za načelnika Školske uprave, dekane, profesore i veroučitelje.

                                     „Ovom prilikom pozdravljam sve dekane fakulteta, direktore škola, profesore i nastavnike, učitelje, studente i đake i da im uputim blagoslov i sredačne čestitke  povodom početka nove akademske i školske godine. Danas ćemo, kao što to činimo i svake godine, svi zajedno da se pomolimo i prizovemo blagodet Duha svetoga za sve naše profesore i učenike da ih Bogspod okrepi i osnaži kako bi ova akademska i školska godina protekla uspešno“, kazao je Vladika Arsenije.

                                   Svečanoj liturgiji i prizivu Svetog  duha prisustvovali su dekani, direktori osnovnih i srednjih škola, studenti i učenici kao i rukovodilac Školske uprave u Nišu Predrag Nešović, koja pokriva tri upravna okruga, Nišavski, Pirotski i Toplički.

                                  „Povodom početka nove školske godine na poziv Vladike niškog Arsenija učenici, nastavnici i direktori  osnovnih i srednjih škola prisustvovali su Svetoj liturgiji i prizivu Svetog duha za početak nove školske godine. Veliki broj učenika i nastavnika je prisustvovao  ovom događaju. Nadam se da će ova školska godina za  rezliku od prethodnih koje je obeležila pandemija korone, proteći u najboljem redu. Svim učenicima želim srećan početak nove školske godine“, kazao je Predrag Nešović.

                                Prema njegovim rečima u Nišu ima 52 osnovne i srednje škole, od kojih je 20 srednjih a 32 su osnovne. Na teritoriji koju pokriva Školska uprava u Nišu ima 128 osnovnih i srednjih škola. I u osnovnim i u srednjim školama veronauka se nalazi na spisku izbornih predmeta a njen značaj je u tome, ističu veroučitelji, što predstavlja posebnu vezu naše vere i crkve u vekovnom prenošenju znanja i nasledstva Svetog Save.

                               „Ova školska godina je za razliku od prethodnih počela uobičajeno i ne samo da smo krenuli sa redovnom nastavom već smo realizovali i ekskurzije i školu u prirodi. Recimo učenici osmog razreda tak sada su otišli na ekskurziju što je za njih bilo sasvim novo iskustvo. Kada se radi o  veronauci u našoj školi se veliki broj dece odlučuje za ovaj izborni premet. Imamo veoma angažovanog učitelja veronauke koji pored redovne nastave često dovodi decu na liturgije, snima sa njima filmove u okviru projekta koje rade u saradnji sa nastavnikom istorije. Učenici aktivno učestvuju u svemu tome i zbog toga je veronauka jedan od omiljenih predmeta kod naših đaka“, kaže Verica Radenković, direktorka Osnovne škole „Bubanjski heroji“.

                            Slična je situacija i u Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe“ u kojoj je u ovoj školskoj godini povećan broj grupa učenika koji slušaju veronauku.

                            „Ove školske godine realizujemo sve predviđene planove i programe. Završili smo sa jesenjim ekskurzijama i rekreativnom nastavom. Učenici tokom đačkih putovanja obilaze i srpske pravoslavne svetinje, posećuju manasire i na taj način povezuju veronauku sa našom istorijom.U školi ove godine imamo više grupa učenika u odnosu na prošlu godinu koji slučaju veronauku. Sada imamo 26 grupa učenika koji pohađaju veronauku a to je 10 grupa više nego prošle godine i sasvim smo zadovoljni tim brojem“, kaže Milena Kostić, direktorka Osnovne škole „Vožd Karađorđe“ u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare