Niš dobio prvu gradonačelnicu u svojoj istoriji

NIŠ

 Dragana Sotirovski, dosadašnja načelnica Nišavskog upravnog okruga i nekadašnja šefica dopisništva RTS-a u Nišu, prva je gradonačelnica u istoriji Niša. Za njen izbor glasalo  je 56 odbornika, od ukupno 61 koliko ih ima u niškom parlamentu. Draganu Sotirovski je za gradonačelnicu predložio predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić.

                              Na predlog Sotirovske za zamenika gradonačelnika izabrana je Dušica Davidović, defektolog. Davidović je političku karijeru započela u Demokratskoj stranci i kao predstavnik te stranke bila je najpre odbornik, a potom od 2008. do 2012. godine gradski većnik.

                             Sotirovski je za članove gradskog veća na današnjem skupštinskom zasedanju izabrani su Slobodan Randjelović, Sonja Milojković, Adriana Anastasov, Nenad Stanković, Marija Randjelović, Predrag Stojanović, Vladislav Marijanović, Miroslav Djokić i Branislav Kačar Socijalista Igor Novaković, nekadašnji predsednik Gradske opštine Palilula i bivši direktor Elektrodistribucije, izabran je za zamenika predsednika Skupštine grada Niša. Drugo skupštinsko zasedanje, kao i konstitututivna sednica, održano je u Oficirskom domu uz poštovanje mera za suzbijanje epidemije korona virusa.

                            -Da će nam u narednom periodu biti lako slagaću vas. Neće biti istina ni ako vam kažem da ćemo brzo vratiti Niš na put koji mu pripada jer je decenijama urušavan. Oporavak grada koji je započeo dr Zoran Perišić, a uspešno nastavio gradonačelnik Darko Bulatović doneo nam nove fabrike i radna mesta, rekonstruisan Dom zdravlja, Naučno tehnološki park i čitava naselja. Smanjena je nazaposlenost, povećana zaposlenost. Naravno svega toga ne bi bilo da predsednik Aleksandar Vučić nije  prepoznao strateški važan položaj Niša- kazala je u svom prvom obraćanju Dragana Sotirovski.

                         Sa trendom stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i otvaranjem  novih radnih mesta nastavićemo i u novom mandatu koji će obeležiti korona pa ćemo naći mogićnosti da nesmetano punimo gradski budžet, da uspešno vodimo privredu i preduzeća, da obezbedimo dostojanstveni žovot našim sugrađanima. Nameće se potreba za novom vizijom  u razvoju grada i konkretnim projketima, dodala je Sotirovski.

                       -Novi Niš  bi uz podršku države kroz planski razvoj zasnovanom na partnerstvu javnog, privatnog i civilnog sektora ponovo postane prepoznat kao snaga razvoja ovog dela Sebije. Da bi smo sve to imali neohodni su posvećenost, stvaranje poslovnog ambijenta, pomoć privrednicima, brža adminitstracija, iskorušćavanje prirodnog potencijala, uključivanje struke i nauke, studenata, mladih ljudi i srpske dijaspore- naglasila je Sotirovski.

                        – U mandatu koji mi je poveren prioritet će mi biti završetak započetih projekata i priprema planiranih kapitalnih insvesticija među kojima su i one od strateškog značaja. Narednih godina nas očekuje izgradnja autoputa Niš-Priština- Drač kojim ćemo izaći na nama najbližu luku koja je od Niša udaljena 384 kilometara, izgradnja brze pruge Baograd –Niš, Rekonstrukcija pruge Niš- Priština -Drag i Niš- Skoplje, modernizacija aerodroma Konstantin Veliki, izgradnja obilaznice oko Niša i izlaz  Koridora 10 kod Niške Banje. Predstoji nam rešavanje deponije, izgradnja gasovoda Sofija- Niš i postrojenja za preradu otpadnih voda.

                           Kao treći grad u Srbiji još nemamo sajamski prostor ni kongresnu ni  koncertnu dvoranu, ni operu, ni botaničku baštu ni ZOO vrt i sve nam je to potrebno. Potrebno je da grad spustimo na reku, da modernizujemo pijace, da gradimo vrtiće i menjamo demografsku sliku Niša- dodala je prva gradonačelnica Niša.

                          Posebno je istakla da grad treba da se poveže u regionu i da iskoristi evropske fondove, da dobijemo Gradsku bolnicu, da završimo kasarnu Filip Kljajić. Potrebno je i da se reformiše gradska uprava i sa ministarstvima pomognemo da neke institucije budu građanima dostupne.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare