Niš dobija strategiju za bezbednosti saobraćaja

 

NIŠ

 Niš dobija prvu Strategiju za bezbednost saobraćaja i Akcioni plan do 2021 .

Kako pokazuju podaci Strategije bezbednosti saobraćaja koju je na poslednoj sednici usvojilo Gradsko veće grada Niša u prethodnih pet godina u saobraćajnim nesrećama na području grada Niša stradalo je 89 ljudi dok je u minulih 15 godina u udesima stradalo 299 osoba. Kako je istakao gradski većnik zadužen za saobraćaj Igor Vojinović od ukupnog broja stradalih, njih 70 odsto poginulo je  na državnim, a 30 odsto na lokalnim putevima, ali i da to grad ne oslobadja odgovornosti i obaveze da preduzme mere za povećanje bezbednosti saobraćaja.

Strategija bezbednosti saobraćaja na putevima Grada Niša sa Akcionim planom odrediće pravce delovanja u toj oblasti. Cilj te strategije istovetan je cilju nacionalne Strategije za bezbednost saobraćaja i podrazumeva da 2021. godine ne bude stradale dece u saobraćaju, a da broj teško povredjenih bude prepolovljen u odnosu na 2010. godinu” rekao je Vojinović.

On je rekao i da je jedan od ciljeva gradske Strategije bezbednosti saobraćaja da na kraju 2021. godine na području Niša medju stradalima.nema starijih od 65 godina.

Od ukupnog broja stradalih u saobraćajnim nezgodama gotovo 45 odsto čine osobe starije od 65 godina koje najviše stradaju kao pešaci i jedan od ciljeva naše strategije je da do 2021. godine ne bude stradalih u ovoj starosnoj dobi. , rekao je Igor Vojinović, gradski većnik koji je dodao da je kod ove kategorije stanovništva veoma teško za rad se ovde radi o osobama koje zbog starosne dobi senzorne sposobnosti i čula počinju da opadaju , pa je neophodno naći kanale komunikacije sa njima.

On je kazao da je  urađena  detaljna analiza i snimanje stanja na niškim putevima kako bi se definisale najkritičnije saobraćajne tačke u gradu, a na pojedinim su postavljeni novi semafori i svetlosna signalizacija . Pritom je najavio da će gradska vlast nastaviti da radi na povećanju bezbednosti dece u saobraćaju ulaganjem u tehničke mere u zoni škola i obezbedjivanjem najbezbednijih pravaca za kretanje dece.

“ Značajna pažnja posvećena je segmentu bezbednosti dece u saobraćaju . U tom smislu, pored aktivnosti koje smo radili do sada na opremanju zona škola i na edukaciji naših najmljađih sugrađana, predviđen je i dalji rad i dalja ulaganja u tehničke mere, dalje ispitivanje zona škola, najbezbednijih pravaca i povećanja bezbednosti na tim pravcima”  kazao je Vojinović koji je ujedno najavio i veliki broj aktivnosti u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja i nadležnim ministarstvima.

Akcionim planom za sprovodjenje Strategije bezbednosti predvidjeno je ispitivanje stanja 80 kilometara lokalnih puteva i obezbedjivanje sredstava kako bi eventualno vlasnici starijih vozila mogli da ih češće voze na besplatan tehnički pregled

Izrada strategije bezbednosti saobraćaja koštala je 2,8 miliona dinara. Izradili su je Auto moto savez Srbije i beogradski Saobraćajni fakultet. Sredstva su obezbeđena iz Saveta za bezbednost Grada Niša, od saobraćajnih prekršaja načinjenih na nivou Grada.

Strategiju preati Akcioni plan sa konkretnim merama koje bi trebalo da poboljšaju bezbednost na pojedinim lokacijama u Gradu Nišu, takozvanim „crnim tačkama“.

 

Virus-free. www.avast.com

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare