Niš: 30 miliona za sufinansiranje sanacija krovova i fasada stambenih zgrada

NIŠ

     Gradsko veće usvojilo je  odluku da Grad opredeli 30 miliona dinara za sufinansiranje trećine sredstava koje će stambene zajednice izdvojiti za sanaciju krovova i fasada kao i za popravku liftova, a preko „Fonda za stambene zajednice“. Aplikacija stambenih zajednica za ovaj projekat može da iznosi najviše milion dinara. Na osnovu toga očekuje se da 30 do 40 stambenih zajednica reše svoje probleme. Uskoro se očekuje i raspisivanje javnog poziva.

    „Ideja Grada Niša je da sufinansira trećinu sredstava koje će stambene zajednice izdvojiti za neku od mera. Opredeljeno je 30 miliona u budžetu Grada Niša za ovu godinu. Naravno, ta sredstva biće opredeljena i u narednoj godini. Javni poziv će vrlo brzo uslediti nakon ove odluke koju smo danas sproveli na Gradskom veću. Treba napomenuti neke od mere koje će se sprovoditi, a koje smo upravo sa stambenim zajednicama dogovorili, jer su najveće interesovanje iskazali za te mere, a to je pre svega sanacija krovova, sanacija fasada, popravka liftova i sve one stvari za koje je potrebno investiciono ulaganje u smislu potpunog funkcionisanja stambenih zajednica“, izjavio je Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

     Prema njegovim rečima Grad Niš prvi put formira Fond za stembene zajednice i to na inicijativu profesionalnih upravnika koji su na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave iznali podatak da su građani zainteresovani za sanaciju zgrada u kojima žive, ali da postoje finansijski problemi.

    „Zajedno sa upravnicima zgrada doneli smo formulisali i prepoznali mere koje su najzanimljivije za stanare i na taj način smo i formirali i pravilnik koji će uslediti i javni poziv“, kazao je Radivojević.

    Većnici su pohvalili akciju koja će uslediti u saradnji sa stambenim zajednicima.

    „Pored kapitalnih projekata koji se realizuju ova gradska vlast osluškuje i sluša građane i radimo ono što oni žele. Pomažemo im da reše svakodnevne brige i probleme koje imaju, a pomoć u rešavanju problema koji neka stambena zajednica ima je svakako prioritet. Veliki broj ljudi živi u stambenim zgradama, tako da ono što su akutni problemi, a to je sanacija krovova, fasada, zahteva i pomoć grada i to je za svaku pohvalu“, kazala je Adriana Anastasov, članica Gradskog veća.

   Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski još jednom je pojasnila da će trećinu novca koji je potreban za odgovarajuće radove izdvojiti Grad, a dve trećeni daće stanari stambene zgrade.Interesovanje od strane stambenih zajednica postoji, a takođe stižu i njihovi predlozi.

  „Otvorili smo posebnu mejl adresu gde stambene zajendice mogu da nam se obrate sa pitanjima ali i da daju svoje sugestije, pa i primedbe. Veliki broj sugestija je stigao i te primedbe ćemo uvažiti. Sa stambenim zajednicama smo razgovarali i oko uređenja zelenila oko stambenih zgrada jer je veliko interesovanje stambenih zajednica i za ove mere“, zaključio je Radivojević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare