Medijana otvorena za turiste i pre zvaničnog otvaranja

NIŠ

Arheološko nalazište Medijana koje je skoro deset godina zatvoreno za javnost, turisti  će moći da posećuju već krajem godine, najavila je Adriana Anastasov, gradska većnica resorno zadužena za kulturu i turizam na sednici Gradskog veća, a to je potvrdila i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski koja je istakla da će nalazište zvanično biti otvoreno na proleće.

      “Da ne bi bilo zabune ,posebno ne dezinformacija, mi ćemo Medijanu do kraja godine otvoriti za posetioce, da ne bismo turistima koji  dođu u Niš uskraćivali  obilazak ovog arheološkog nalazišta, ali zvanično njeno otvaranje će biti na proleće. Planiramo da pripredimo veliku i važnu svečanost i očekujemo veliki broj zvanica iz zemlje i regiona”, kazala je Sotirovski.

     Nadležni objašnjavaju da su se na ovaj korak odlučili iz razloga što su turisti koji dolaze u Niš uskraćeni za posetu ovom važnom lokalitetu.

     “Medijana će za javnost biti otvorena do kraja godine iako najveći broj posetilaca očekujemo na proleće. Dakle nastavićemo sa radovima na Medijani, ali će biti otvorena za javnost u toku zimskih meseci”, kazala je Andriana Anastasov.

      Većnica očekuje da građani budu zadovoljni onim što je urađeno i na šta su čekali godinama, jer su kako kaže i Grad i resorno ministarstvo uložili značajna sredstva u uređenje ovog važnog lokaliteta.

      Kapije Medijane zatvore su od jeseni 2017. godine, a rok njenog otvaranja se produžavao više puta, te su Nišlije konstatovale da su je Rimljani izgradili za kraće vreme nego što ga aktuelna vlast rekonstruiše. Tim povodom grupa anonimnih aktivista u gradu poznatija kao Urbana gerila upisala je nalazište u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji za najdužu nedostupnost nalazištu za turiste.    

     Anastasov je najavila da će Turistička organizacija Niša, uz pomoć projekta dobijenog od Ministarstva turizma, raditi na osvetljenju, video nadzoru i uvodjenju elektronske prodaje karata u Medijani, Ćele Kuli i logoru Crveni krst.

    Dodala je  i da je od januara do avgusta,  u Nišu  evidentirano 250.000 noćenja i više od 104.000 turista.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare