Nije važan prostor već ideje: Čitalački piknik u Maričkino

VLASOTINCE

Razmišljajući kako da obeleže Svetski dan knjige (23. april), u nedostatku svog galerijskog prostora koji se renovira, vredni poslenici Narodne biblioteke ,,Desanka Maksimović”, na čelu sa direktorom Srbom Takićem, došli na ideju da organizuju susret čitalaca i biblioteke na otvorenom. A za tako nešto nema boljeg mesta nego pored same reke Vlasine. Ovoga puta su zaobišli Spomen-park oslobodiocima na Starom groblju, pa su se spustili na samu obalu reke, u Maričkino.

 • Čitalački matine, ili piknik, zakazali smo u rane sate, sa početkom u 10, a u goste smo pozvali gimnazijalce. Profesorke srpskog jezika i književnosti Suzana Pešić i Tanja Milić odmah su prihvatile naš poziv, a njima se pridružila i profesorka Ivana Stanković, iz osnovne škole „8. oktobar“, sa učenicima – rekao nam je o ovom događaju direktor Srba Takić.
  JUGpress: Da li je bilo još gostiju ?
  S. Takić : – Saznavši za našu ideju došla nam je i Emina Dostović, sa svojim prijateljima iz udruženja Mladi Vlasotinca. Došavši sa decom koja imaju posebne naklonosti prema knjizi i čitanju, one su bile saorganizatori prijatnog i pomalo neobičnog početka dana, sa knjigom u ruci, na travi pored reke. Sakupili smo jer volimo knjige i zato što čitanje predstavlja za nas posebnu svečanost, putovanje duha u neke lepe i radosne prostore.
  JUGpress: A bilo je i čitalačkih veterana?
  S. Takić: – U govorenju i čitanju smenjivali gimnazijalci i osnovci, spontano i neposredno. Na kraju je i nekoliko čitalačkih veterana Bojana, Jovana, Emina, Peđa i Srba pročitalo svoje omiljene pesme. Pominjemo ih poimenice da ohrabrimo neodlučne da nam se sledeći put pridruže u što većem broju.
  JUGpress: Čega je još bilo na ovom vašem druženju ?
  S. Takić : – Ovo druženje je bilo posebno i po tome što smo organizovali malu nagradnu igru, u kojoj su pobednici nagrađeni sa deset knjiga, naših izdanja, i pet besplatnih onlajn kurseva engleskog jezika. Darodavci ovih kurseva su Link group i ITAcademy, a dobitnici vrednih nagrada su Jovana, Aleksandra, Jelena, Predrag i Dušan.
  JUGpress: Kome sve pripadaju zasluge za ovaj uspešno organizovani Čitalački piknik ?
  S.Takić: Na kraju, ne možemo a da ne pohvalimo koleginice koje su se posebno angažovale u organizaciji Maju Miljković i uz nju Jovanu Petković i Jelenu Lepojević. Sledeće druženje knjigoljubaca i b iblioteke zakazujemo za polovinu maja, u sklopu programa obeležavanja dana naše ustanove – rekao nam je na kraju razgovora Srba Takić, direktor vlasotinače biblioteke.(kraj) VP/MN
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare