Niče nova građevina na Gazimestanu, nadležni tvde da ne znaju o čemu se radi

PRIŠTINA

Na oko 150 metara od ulaska u spomen kompleks na Gazimestanu u toku su građevinski radovi, prenela je danas danas Radio-televizija Kim i navela da Ministarstvo kulture Kosova i Savet Kosova za kultrno nasleđe nisu upoznati sa gradnjom u zaštićenoj zoni.

S leve stane pristupnog puta je nasuta i betonirana podloga, a gradilište nije označeno imenom investitora, niti izvođača radova. Ekipa RTV Kim je na licu mesta zatekla kamione-mešalice sa betonom i desetak radnika.

Nekadašnji zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović rekao je da je novi slučaj gradnje na Gazimestanu “velika sramota za one koji predstavljaju Srbe u institucijama, da su dozvolili da se na taj način ugrožava spomenik koji je od vitalnog značaja za naš identitet i kulturu”.

“Ovo ćutanje je, zapravo, velika sramota svih tih ljudi koji bi morali o tome da brinu. To je brutalno kršenje zakona jer je u Zakonu o zaštićenim zonama jasno definisano da takvi objekti ne mogu da se grade na tom području”, rekao je Stojanović za RTV Kim.

U Ministarstvo kulture su za RTV Kim rekli da nisu upoznati sa gradnjom u zaštićenoj zoni, zatražili da im se pošalje i-mejl sa pitanjem i obećali odgovore u ponedeljak. U Savetu Kosova za kulturno nasleđe rekli su da nisu upoznati sa informacijom o gradnji na Gazimestanu, ali da će je proveriti i javiti odgovore.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare