Nezavisnost: Štrajkom ili dijalogom do pristojnih plata referenata

BEOGRAD

U potpunosti podržavamo zahteve za dodatno povećanje zarada zaposlenih u državnim organima, saopštio je danas Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“.

Povodom najavljenog protesta radnika državne uprave i lokalnih administracija,

ova druga po snazi sindikalna organizacija zaposlenih u državnoj upravi ukazuje da su  

plate državnih službenika, u rasponu od 40.000 do 60.000 dinara, „ispod svakog nivoa dostojanstva“.

„Činjenica da nekoliko desetina hiljada zaposlenih u zvanjima referenata dobijaju platu koja je na nivou minimalne zarade je poražavajuća za sve, a naročito za državu koja je njihov direktni poslodavac“, navodi Granski sindikat uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“ (GS UPOIP).

Taj sindikat dodaje da su poslednjih meseci „mnogi delovi javne uprave putem raznih pritisaka izborili povećanja osnovica za obračun zarada ili za povećanje koeficijenata“.

„Zašto su zaposleni u državnim organima i lokalnim samoupravama ostali jedina nezbrinuta grupa, pitali smo sve nadležne institucije. Odgovor nismo dobili kao ni drugi sindikati“, navodi se u saopštenju.

Sindikat ukazuje da je danas plata referenta od 43.000 dinara niža od plate koju je isti službenik primao 2012. godine kada je iznosila 45.000, i ocenjuje da to „govori o dramatičnosti situacije i opravdanosti zahteva za povećanje“. Jer, kako se dodaje, plate koje su pre deset godina bile približne prosečnoj zaradi u Republici Srbiji danas su na nivou polovine proseka. S druge strane, prosečna zarada u državnoj upravi je iznad proseka u Republici.

„Lako je zaključiti da je u poslednjih deset godina došlo do preraspodele sredstava na štetu onih koji su najbrojniji, najugroženiji i bez kojih rad administracije i državnih organa nije moguće organizovati“, ističe GS UPOIP „Nezavisnost“.

Sindikat predlaže dva načina da se reši pomenuta nepravda a da se ne ugrozi Budžet Republike Srbije.

Prvi je da se plate obračunavaju po koeficijentima koji su bili na snazi pre donošenja Uredbe o koeficijentima za obračun plata zaposlenih u javnim službama iz 2012. godine, kada su drastično umanjeni koeficijenti nameštenika, referenata i saradnika čime su njihove plate umanjene za 30 odsto.

Drugi način, koji sindikat smatra lakšim, je da Vlada odobri povišice za ugrožene kategorije i to nelinearno – 25 procenata za referente i nameštenike, 10 za saradnike i 5 odsto za zaposlene u zvanju savetnika. „Ovakav model se pokazao kao veoma efikasan  i ekonomičan u sektoru odbrane“, napominje se u saopštenju.

Taj sindikat poziva sve učesnike u pregovorima – poslodavce i sindikate – „da razmišljaju o potrebama službenika koji su na samoj ivici beznađa i socijalne bede“. „O svim drugim pitanjima treba otvoriti socijalni dijalog na više nivoa jer od efikasnosti rada državne uprave zavisi i kvalitet i privredni rast u celom društvu i državi“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao Dragan Čabrić, predsednik Granskog sindikata uprave, pravosuđa, odbrane i policije „Nezavisnost“. (kraj) SR/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare