Neozbiljno je sa 18.000 zaraženih decu vratiti u škole

NIŠ-BEOGRAD

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da trenutno nije sutuacija dovoljna dobra da bi deca krenula u školu i da razmišljaju o predlogu da se zimski raspust produži još sedam dana.Pri tome dodaju da se u potpunosti slažu sa pedijatrima koji ističu da je bolje da deca ostanu kod kuće. Inače, do početka drugog polugodišta ostalo je još manje od nedelju dana budući da se osnovci i srednjoškolci u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 24. januara. Ministar prosvete Branko Ružić je najavio da će  na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju.                        

“U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou“, kazao je Ružić.

                         Prema njegovim rečima, nema razloga za odlaganje početka drugog polugodišta u centralnoj Srbiji budući da je do 11. januara udeo dece školskog uzrasta u ukupnom broju zaraženih bio tri odsto.

                  „Od početka pandemije uspeli smo da prilagodimo nastavu do nivoa održivosti. Ukoliko bi došlo do spajanja gripa i koronavirusa i sličnih kompilakcija, model nastave bi se tome prilagođavao, ali sigurno neće biti odlaganja“, objašnjava Ružić.

                        Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su, sudeći po rečima predsednice UNIJE Jasne Janković, drugačijeg mišljenja.

                         „Mislim da trenutna situacija nije dovoljno dobra da bi  deca krenula u školu. Posebno kada imamo u vidu da je se brojka zaraženih popale na 18.000 i kada znamo da interakcija u školi dovodi do zaražavanja i dece, i roditelja dece i nastavnika. Milsim da je neozbiljno sa ovim brojem zaraženih osoba  pokrenuti školsku godinu. Manje bi opasno bilo da deca ostanu kod kuće još sedam dana. To ne bi bilo izgubljeno vreme jer bi se časovi nadoknadili. I ranijih godina se dešavalo da se zimski raspust produži zbog sezonskog gripa“, kaže Jasna Janković.

                         Dodaje da bi se na ovaj način zaštitila pre svega deca, a potom i njihove porodice pa i nastavnici. U suprotnom u školama može da dođe do takve situacije da deci nema ko da predaje.

 Predlaže da se nakon tog perioda napravi presek a onda se donese odluka o načinu na koji bi počelo drugo polugodište.

                        „U zavisnosti od situacije  možemo da odlučimo da li će se nastava odvijati onlajn, da bude kombinovana ili neposredna. Možda da neka deca neposredno pohađaju nastavu a neka  po kombinovanom modelu“, mišljanja je Janković.

                        Jasna Janković je mišljenja i da nakon dve godine rada sa decom onlajn ili po kombinovanom modelu mora da se postavi i pitanje kvaliteta njihovog usvojenog znanja.

                        „Moramo da dobijemo i odgovor na pitanje kakav će biti nivo obrazovanja naše dece kada se jednog dana sve ovo završi“, kazala je Janković.

                       Ukoliko sve ostane onako kako je ministar prosvete najavio,a to znači da se deca školskim obavezama vrate 24.januara moraće  da se podigne i nivo pažnje na ličnu higijenu, provetravanje prostorija u školi, obavezno nošenje maski tokom boravka u školskim prostorijama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare