Kakav vazduh dišu Leskovčani: Pamučna pluća nepun mesec dana kasnije

LESKOVAC

Aktivisti udruženja Tim 42 i inicijative “Kreni promeni” su u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Leskovac postavili bilbord sa pamučnim plućima, kako bi ukazali na problem zagađenosti vazduha u Leskovcu, ali i čitavoj Srbiji. Na bilbordu koji se nalazu u dvorištu Zavoda za javno zdravlje se nalaze platnena pluća u koja mali ventilatori usisavaju vazduh koji svakodnevno udišemo. Želja ovih aktivista je da građani i građanke Leskovca vide šta udišu, a kako izgleda vazduh koji dišemo jasno se vidi na fotografijama načinjenim prilikom postavljanja i gotovo mesec dana kasnije.

Bilbord u Leskovcu predstavlja nastavak kampanje „Rešenje za zagađenje“, a jedan je od 20 koji su postavljeni širom Srbije. Zabrinjavajuć je statistički podatak, kažu ovi aktivisti, da godišnje zbog zagađenja vazduha u Srbiji umre 15.000 ljudi. Izveštaji Zavoda za javno zdravlje Leskovac već nekoliko godina unazad ukazuju na velike probleme izazvane zagađenjem vazduha. Stopa obolevanja za sva respiratorna oboljenja u Leskovcu je veća 2,5 puta u grejnoj sezoni u odnosu na vangrejnu sezonu. Prema građanskim merenjima, koncentracija PM čestica u Leskovcu je zabrinjavajuće visoka, što pokazuje da je vazduh opasan po zdravlje ljudi.

Tim 42 zagovara da se uvede merenje PM10 i PM2.5 čestica, ugljen monoksida i prizemnog ozona u vazduhu korišćenjem automatske merne stanice, kao i da se rezultati merenja objavljuju blagovremeno. Realno, koliko vam znači informacija da je, npr. pre tri dana kvalitet vazduh bio nezadovoljavajući?

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare