(Ne)nazire se rešenje Rupske reke !?

VLASOTINCE


Jedan od dominantnih problema u opštini Vlasotince svakako je pokušaj izgradnje MHE na Rupskoj reci ,,Besko” od strane investitora iz Kumareva a o tome se govorilo i na poslednjoj održanoj sednici Skupštine opštine Vlasotince.

Meštani sela Dadinca od 15.decembra minule godine su na barikadama u nameri da se ne dozvoli izgradnja treće MHE na njihovoj reci. Posebno interesovanje izazvala je izjava ministra građevine Gorana Vesića koji je u jutarnjem programu na jednoj televiziji , govorio o ovom problemu.

“Što se tiče izjave ministra Vesića da je zahtev za poništavanje u toku i nadležno ministarstvo kontroliše sam postupak a da je ostalo da se uradi usmena rasprava da bi nakon toga ministrstvo moglo da donese svoju odluku. Da li će ona biti pozitivna ili ne, to ćemo tek videti. Ministar Vesić je još rekao da niko ne može da preti nadležnim službama ni lokalnoj samoupravi, a ni ministarstvu građevine kako bi se donela konačna odluka i to pod pritiskom pojedinih partija”, objašnjavao je celu stvar Vladimir Kostić, zamenik predsednika vlasotinačke opštine.
Žarko Kostić, opozicioni odbornik, izneo je za skupštinskom govornicom svoje mišljenje o ovom problemu koji već duže vreme muči meštane sela Dadinca.


“Ministru Vesiću ja ništa ne verujem da će on nešto uraditi oko problema meštana Dadinca. On će uraditi onako kako odgovara investitoru . Ali ja sam očekivao da ćemo na ovoj sednici skupštine imati tačku dnevnog reda, a koja nam je obećana na završetku prošle sednice, da ćemo biti u potpunosti informisani o spornim dozvolama za minihidrocentralu na Rupskoj reci. Vi to niste stavili na dnevni red, verovatno da bi ste izbegli mogućnost da se razgovara na to osetljivu temu”, rekao je odbornik Žarko Kostić.

Posle višečasovnog rada, u petak je završena 17. sednica vlasotinačkog lokalnog parlamenta na kojoj je bilo predviđeno 27 . tačaka dnevnog reda. Međutim već na početku same sednice predsednik skupštine Milan Jović je obavestio 41 odobornika , koji su bili prisutni, da su dve tačke dnevnog reda iz procedralnih razloga povučene.
A povučen je Predlog Odluke o izradi PDR ,,MšaImpeks”- Stajkovce kao i Predlog Odluke o izradi PDR ,,Zamak”- Gložane i to na soptveni zahtev obojice investitora.
Kada je u pitanju izglasavanje svih predloženih tačaka dnevnog reda, rezultat glasanja je unapred poznat, jer vladajuća većina je brojčano mnogo veća i pokušaji pojedinaca iz opozicionog bloka ostaju samo na pokušaju. Tako je bilo i na ovoj 17.sednici, gde su sve predložene odluke bez problema usvojene i to većinom glasova odbornika vladajuće većine.

U PLANU RADOVI NA GRADSKOM GROBLjU
Svakodnevni život i sama događanja u tom i takvom životu nameću neke teme i probleme koji se moraju rešavati. Tako je na red došao i problem rešavanja Gradskog groblja, što je Vladimir Kocić, zamenik predsednika i obrazložio .

  • Završen je rad na Urbanističkom projektu za Gradsko groblje i već je dostavljen Odeljenju za urbanizam, a kasnije će se naći kod Komisije za planove na usvajanje. U planu je izgradnja novih kapela, nekoliko lokala i mesta za prodaju cveća. U planu je i izgradnja restoranskog dela i prostora za parkiranje, kao i ograđivanje groblja i uređenje samih staza. Predviđeno je još da se neuređeni deo groblja uredi”, rekao je Kocić.

ADVOKATI ,,NAPALI” BUDžET OPŠTINE, IZ BUDŽETA SE PLAĆA 57,8 MILIONA DINARA


Zbog dugogodišnjeg neadekvatnog i neodgovornog rada i ponašanja pojedinaca iz lokalne samouprave na naplatu su stigle tužbe pojedinih fizičkih lica zbog tadašnje ekspropijacije zemljišta.

“Moraćemo da isplatimo ove godine oko sto miliona dinara za te presude koje datiraju od mnogo godina unazad. Presude su donete za 551 tužbu, od toga je isplaćeno 377 tužbi, što nas je koštalo 57.836.000 dinara. Građani su dobili 21.900.000 dinara, a ostalih 35.990.000 dinara otišlo je na tekuće račune advokata koji su bili zastupnici u tim sporovima. Interesantno je reći da nema nijednog advokata iz Vlasotinca koji je bio zastupnik tih lica. Najveću korist u svemu ovome imaju advokati. Tako je jedan meštanin iz sela Stranjeva dobio presudu na iznos od 1.890 dinara, a na račun advokatu otišlo je čak 108.000 dinara. Zato smo mi odlučili da celokupni iznos presude uplaćujemo na ime oštećenih gde će oni videti da najveći deo iznosa novca ide na ime njihovih zastupnika. Zbog toga mi pozivamo sve one ljude koji imaju nameru da pravdu potraže preko suda da se jave nama kako bi smo na adekvatan način rešili sve što je sporno i da oni budu obeštećeni na pravi način a ne da najveći deo novca ide na račun njihovih advokata”, rekao je Kocić. (kraj) VS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare