Nemačkoj za negu treba još 180.000 ljudi

BERLIN

Nemačkoj će do 2030. nedostajati najmanje 180.000 zaposlenih u sektoru medicinske nege jer se očekuje da će broj građana kojima je neophodna tuđa nega biti povećan na više od šest miliona, milion više od predviđenog, pokazuje studija zdravstvenog osiguranja Barmer, predstavljena danas u Berlinu.

“Ako u obzir uzmemo rastući broj osoba kojima je potrebna tuđa nega i već sada akutni manjak negovatelja, možemo reći da se Nemačka kreće prema dramatičnoj situaciji kad je u pitanju sektor medicinske nege”, rekao je jedan od direktora zdravstvenog osiguranja Barmer Kristof Štraub.

Do 2030. će oko šest miliona građana zavisiti od tuđe nege, što je oko milion više od brojke s kojom se do sada računalo, proizlazi iz studije zdravstvenog osiguranja Barmera. Troškovi tuđe nege bi se sa sadašnjih 49 mogli povećati na 59 milijardi evra godišnje, navela je u izveštaju iz Berlina agencija Hina.

Štraub od nove vlade traži hitne mere kako bi se profesija negovatelja učinila atraktivnijom i sugerisao da se “za obrazovanje u sektoru medicinske nege mora pridobiti što je moguće više osoba”.

On je ukazao i na problem mnogih njegovatelja koji su tokom pandemije napustili svoja radna mesta.

Predsednik poslaničkog kluba stranke Levica u Bundestagu Ditmar Barš predložio je hitan program za povrat negovatelja svom zanimanju.

On je sugerisao “koordiniranu akciju na saveznom nivou” čiji cilj bi bio da bivše negovatelje ponovo privole “na povratak u stari sektor”.

Barš je je predložio da se svakom ko se oduči na taj korak dodeli premija od 10.000 evra koja bi bila oslobođena poreza, navodi Hina.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare