NEMAČKA ŠTAMPA: ZAŠTO SVET NIJE REAGOVAO NA UBISTVO 8 POLICAJACA U KUMANOVU?

BERLIN
(dw.de)

 

“Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca, u borbi sa teroristima koji nisu nemačkog ili francuskog porekla? Ceo zapadni svet bi bio na nogama”, piše između ostalog štampa na nemačkom…

“Makedonski haos”, naslovio je Zidojče cajtung članak u kojem iznosi tezu da su događaji od prošle subote u Kumanovu inscenirani: “Vlada Gruevskog i njegov rođak, šef obaveštajne službe Mijalkov, godinama su ilegalno prisluškivali preko 20.000 Makedonaca, tvrdi lider opozicije.

On za svoje tvrdnje ima sve više dokaza: transkripte prisluškivanja i snimke. Najinteresantniji su, navodno, razgovori državnih zvaničnika.

Prema snimcima, Gruevski i ministri razgovarali su o lažiranju izbora, korupciji i drugim transakcijama koje otkrivaju zloupotrebe vlasti. Vlada odbija da se izjasni o snimcima. Ali, neke žrtve prisluškivanja, uključujući i bivše tužioce, potvrdile su autentičnost snimaka koje je lider opozicije dobio od jednog zabrinutog makedonskog pripadnika tajne službe.

Na snimcima objavljenim u četvrtak, čuje se kako premijer Gruevski, šef obaveštajne službe i ministarka unutrašnjih poslova raspravljaju o tome kako od javnosti sakriti Mercedes koji je kupljen za Gruevskog i za koji je plaćeno 575.000 evra. U drugim razgovorima, reč je očigledno o multimilionskoj korupciji ili plaćanju za letove kojima su, navodno, Makedonci dolazili iz inostranstva da glasaju u korist vlade.

“Makedonski eksperti upozorili su u aprilu da vlada pod pritiskom može da inscenira incidente, čak i teror, kako bi se održala na vlasti. Prošlog vikenda, u malom gradu Kumanovu, bilo je žestokih borbi policije sa navodnim teroristima – 14 ‘terorista’ i osam policajaca izgubilo je život. Teroristi, koji su navodno došli uglavnom iz Albanije, imali su za cilj da ‘napadnu državne institucije, tržne centre i sportske manifestacije’, izjavio je premijer. Navodno su napadi bili planirani za nedelju koja sledi (17.5.) – na dan kad će tokom planiranog protesta opozicija biti zatražena ostavka Gruevskog.”

“ Stručnjaci strahuju da je vlada inscenirala taj krvavi incident. Bivši šef obaveštajne službe Goran Mitevski rekao je da zvuči nelogično da je teško naoružana teroristička grupa ostala nezapažena od strane vlasti. Bivši general Ilija Nikolovski veruje da su navodni teroristi zapravo plaćenici. Opozicioni lider Zoran Zaev čak može da dokaže da vlada već godinu i po dana zna za tu oružanu grupu. Ambasadori Nemačke, SAD, EU, Velike Britanije, Francuske i Italije, nakon sastanka sa premijerom i liderom opozicije, ni jednom jedinom rečju nisu pomenuli ‘terorizam’, već su govorili samo o ‘tragediji’ , piše Zidojče cajtung.

“ Prošle nedelje u Makedoniji je eksplodiralo nasilje. Da li je to početak novih oružanih borbi u ovom zapostavljenom regionu? “ piše Andrej Ivanji za Tagescajtung.

“O pozadini akcije u Kumanovu se malo zna. Makedonske vlasti tvrde da je oružana banda planirala terorističke akcije i uprkos mnogim žrtvama sada hvali ‘uspešnu operaciju’. Međutim, jedna stvar je sigurna: mnogo, veoma mnogo ljudi, verovatno većina u tom etnički mešovitom i podeljenom regionu, neće događaje u Kumanovu videti kao obračun policije sa ilegalnom oružanom grupom, već kao sukob između slovensko-pravoslavnih Makedonca sa Albancima.

Bez obzira na to šta se zapravo dogodilo ili će se desiti, Srbi neguju simpatije prema pravoslavnoj braći u Makedoniji i odbojnost prema Albancima. I obrnuto, Albanci sa Kosova i Albanije će biti apriori za svoje zemljake koji žive u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Crnoj Gori. Nacionalna osećanja su iznad bilo koje ideologije.”

U tekstu Tagescajtunga dalje piše  “Istorija nas uči da ništa dobro ne može da nastane iz stanja masovne nezaposlenosti, nezaceljenih ratnih rana, međusobnog optuživanja, beznađa i očaja. Narodi na Balkanu navikli su na poniznost, ali svest o tome da se socijalno i ekonomski situacija neće poboljšati, širi se neumitno – a samim tim i nestrpljenje. Vera u Evropsku uniju nestaje, a poznati obrazac za održavanje moći pri ruci je svim regionalnim vladarima i onima koji to žele da budu: za svoje stradanje okriviti drugu naciju, svoje redove zbijati uz nacionalistički poklič. Svi znaju: čak i ako ne želite da isprovocirate baš velike sukobe, igranje s vatrom na igralištu opšte frustracije lako se pretvara u oganj pakla.”

“U Beogradu se na krizu u Makedoniji gleda u kontekstu ideje o Velikoj Albaniji i ‘nerešenog albanskog pitanja’. Pre neki dan je premijer Albanije Edi Rama izazvao uzbuđenje izjavom da će Albanija i Kosovo ‘biti primorane da se ujedine na klasičan način’, ukoliko bu morale predugo da čekaju na ujedinjenje u okviru Evropske unije. Mape Velike Albanije uključuju ne samo Albaniju i Kosovo, već i deo Srbije, Makedonije, Crne Gore i Grčke.

Zamislite da je u Berlinu ili Parizu ubijeno osam policajaca u borbi sa teroristima koji nisu nemačkog ili francuskog porekla. Ceo zapadni svet bi bio na nogama. Ali to se desilo u Makedoniji, daleko od jezgra Evrope, tamo gde dve i po decenije nema mira. Evropska unija, SAD, OEBS i drugi pozvali su sve tamo dole da se uzdržavaju i da se pomire,” piše nemačka štampa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare