Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije

NIŠ

Naučno – tehnološki park Niš, Regionalna privredna komora Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga Niš, Seavus IT edukativni centar Level up – škola programiranja i dizajna i IT Centar Niš organizuju konferenciju „Neformalno obrazovanje – odgovor na izazov rasta IT industrije“, u utorak 25.oktobra u 19,30 sati u Naučno-tehnološkom parku Niš.

 Fokus Konferencije je saradnja IT kompanija i centara neformalnog obrazovanja. Cilj je pronalaženje rešenja problema sve većeg deficita kvalifikovanog IT kadra. Neformalno obrazovanje može, na osnovu inputa od strane IT industrije, da odgovori na povećane i promenljive potrebe IT tržišta.

                                  ,,Identifikovali smo dva izazova u ovom segmentu – povećanje potražnje za IT kadrovima na tržištu i potreba za konstantnim prilagođavanjem naprednim tehnologijama. Neformalno obrazovanje možemo sagledati kao odgovor na postavljene izazove, jer uz mogućnost prekvalifikacije, već tehnički obrazovanih na IT, kompanijama je dostupna mogućnost povećanja kapaciteta edukovanih ljudi za nove trenutno tražene i aktuelne grane IT industrije“,  ističe dr Milan Ranđelović, direktor Naučno-tehnološkog parka Niš.

                          Anketa koja je sprovedena u pripremi konferencije, a  obuhvatila je 117 IT kompanija Regiona Južne i Istočne Srbije, pokazala je da od svih ispitanih kompanija 71  poslodavac ima potrebu za upošljavanjem novih kadrova.  Najveći deficit je na pozicijama Web development, DevOps i Cloud Computing/AWS, a  86 posto kompanija je zadovoljno ili veoma zadovoljno kadrovima sa neformalnim obrazovanjem.

                       ,,Na neformalno obrazovanje gleda se kao na rešenje koje ima potencijal da u kratkom roku i kvalitetno prevaziđe deo problema nedostatka kadrova u IT industriji. Fleksibilno je i podložno brzim promenama i prilagodjavanju programa i kurikuluma, čime uspešno prati promene na IT tržištu. Nudi kurseve i obuke, jednogodišnje studije uz pomoć kojih su polaznici pripremljeni za svoje prve angažmane u IT sektoru, uglavnom na junior pozicijama. Veoma je važno i to što su predavači aktivni profesionalci u IT industriji”, istakla je Vesna Ivanoska, direktorka Seavus IT edukativnog centra, koji je jedan od organizatora konferencije.

                           U okviru konferencije održaće se tri panela,  Stanje i potrebe IT scene, Neformalno obrazovanje u funkciji razvoja IT karijere,  Sinergija IT kompanija i edukativnih centara – projekcija potreba velikih kompanija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare