Nedimović: Evropska unija, Mađari i Turci investiraju u prerađivačku industriju juga Srbije

NIŠ

Za pet do šest dana biće raspisan novi, treći po redu od osam planiranih poziva, za dodelu sredstava u okviru IPARD fondova. Ovoga puta sredstva su namenjena prerađivačkoj industriji – rekao je danas  u Nišu ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Srbija je nakon nekoliko godina, krajem 2017. dobila novac iz IPARD fonda.  Ukupan budžet iznosi 225 miliona evra, rekao je Nedimović, od čega EU za srpsku poljoprivredu kroz pretpristupni fond za poljoprivredu ulaže 175 miliona evra, a Srbija je u obavezi da uloži još 50 miliona. U dosadašnjim pozivima apliciralo je ukupno 478 zainteresovanih.

Na sastanku koji je organizovan u Nišavskom upravnom okrugu kome su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, zadruga I  poljoprivrednih službi  najavio dolazak turskog investitora zainteresovanog za otkup goveda I izgradnju klanice. Sa potencijalnim investitorom će se održati sastanak već u petak.

Ovaj investitor traži lokaciju u blizini Koridora 10, u čemu lokalne samouprave iz Nišavskog ikruga treba da vide svoju šansu.

“   Oni samo traže da to bude blizu, tamo gde ima dovoljno sirovine. Mi ćemo pozvati lokalne samouprave koje imaju dosta sirovine a i zadovoljavaju drugi kriterijum. Onaj ko ulaže ima pravo i da bira, a s druge strane i mi imamo interes kao država da jedan prostor promovišemo”, rekao je Nedimović. On je dodao da su da su Turci zadovoljni kvalitetom srpskog mesa, te da su se zato i zainteresovali da prave klanicu i izvoze meso sa ovih prostora  u svoju zemlju.

“Mi smo izvezli negde oko 200 tona ovog mesa sa carinskom stopom 0” rekao je danas novinarima.  Sada se želi povećanje postojeće kvote.

Ministar Nedimović je najavio nastavak saradnje sa Mađarima sa kojima je uspešno realizovan projekat sa malinama I opštinom Arilje. On u ovoj saradnji vidi oporavak firme “Voćar” iz Merošine. Kako je ministar rekao Nedimović dodaje da je od stečajnog upravnika ovog preduzeća koje je godinama u problemima, dobio uveravanja da su rešena sva imovinsko-pravna pitanja, te će upravo “Voćar” ponuditi Mađarima, koji obezbeđuju pare.

“ Mađarska strana  nam se javila I  želi nova 4 projekta da imlementiramo zajedno.  Moj predlog će biti da jedan od njih bude Merošina. Samo moramo da vidimo da li ćemo moći da zadovoljimo kriterijume. Posao Mađarske strane je da obezbedi finansisjska sredstva za investiciju, da obezbedi dugogodišnji ugovor. Naš posao je da obezbedimo prostor i kooperante” Prvi na listi će biti Merošina- rekao je ministar.

Nedimović je obelodanio još jednu lepu vest a to je da će u  toku ove godine u našoj zemlji bude upošljeno barem 100 mladih inspektora I da je takav zahtev već upućen Vladi republike Srbije.

„Zbog zabrane zapošljavanja, podneli smo inicijativu Vladi Srbije da nam odobri zapošljavanje veterinarskih, fitosanitarnih, poljoprivrednih i vodoprivrednih inspektora“, rekao je Nedimović.

Predstavnici niških gradskih opština, na sastanku u Nišavskom upravnom okrugu, zatražili su od ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića, da im se odobre veća ovlašćenja i nadležnosti u oblasti poljoprivrede.

Nedimović je u Niš došao na poziv Nišavskog upravnog okruga. Načelnica Nišavskog okruga istakla je da se na ovom sastanku nijke razgovaralo o problemima već “ o razrešavanju nekih nedoumica koje je ministar mogao danas da čuje I odmah na licu mesta da razreši. Prve sastanke smo zakazali već za ponedeljak, tamo gde ima konkretnih problema” rekla je načelnica Okruga Dragana Sotirovski I dodala da “ je lepo to što smo čuli da će Nišavski upravni okrug, odnosno građani dobiti nove inspektore. Lepo je I to što smo čuli da ima zainteresovanih koji bi da ulažu u ovaj naš kraj , posebno kada se radi o prerađivačkim kapacitetima”

Na sastanku se razgovaralo i o isplati subvencija I različitim vidovima pomoći poljoprivrednicima , modernizaciji sistema protivgradne zaštite , regulaciji rečnih korita i inspekcijskim službama.

“ Nama ostaje da poradimo na svim ostalim stvarima koje se tiču Južne Morave, I na reci Toplici. Radimo generalni projekat saniranja reke Toplice . Ali, ne može se stići  za dve godine sve što se nije uradilo 30 , 40 godina, rekao je Nedimović.

 Ministar je ovom prilikom obišao i najmlađeg mladog poljoprivrednika u Merošini koji je dobio subvencije ministarstva. Gazdinstvo Milana Stamenkovića u Merošini obradjuje 56 hektara zemljišta i ima 40 krava.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare