Nedimović: Dug poljoprivrednika 185 milijarde, 30 milijarde za zdravstveno osiguranje

UŽICE
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas u Užicu da je dug poljoprivrednika po osnovu penzijskog, invalidskog i zdravstvenog osiguranja  185 milijardi dinara ali da će deo biti otpisan.

On nije rekao koji deo će biti otpisan niti kad će se to desiti  ali je najavio da će  biti će biti refomisan sistem PIO osiguranja u poljoprivredi.

Po Nedimovićevim rečima oko 30 milijardi dinara tog duga otpada na “zdravstveno osiguranje dok su ostalo n  glavnica za penzijsko osiguranje i kamate.

“Spekulisalo se dosta ranije, a i pre dvadesetak dana, sa prinudnom naplatom i oduzimanjem oranica. To uopšte nije tačno. To su bile prinudne naplate po osnovu PDV-a, ali to je druga stvar”, rekao je Nedimović.

“Zajedno sa Ministarstvom finansija radimo na tome da otpišemo dugove koji postoje za doprinose za zdravstveno osiguranje. Jer, neko ko nije imao pravo da se leči zato što nije platio – kako da mu naplatim kada nije ni imao pravo da se leči”, rekao je Nedimović.

Kada je reč o doprinosima za PIO, oko 40 odsto su glavnice, a 60 odsto su kamate.

“Nama je ideja i predlog Ministarstva poljoprivrede će biti da se otpišu kamate. A za glavnicu, ko bude želeo da uveže svoj staž, da mu se na duži vremenski period to omogući”, rekao je Nedimović i najavio ozbiljne pregovore sa Ministarstvom finansija.

Prema njegovim rečima, paralelno sa tim je ideja da Ministarstvo poljoprivrede predloži izmene Zakona o PIO koji se odnosi na poljoprivredu.

“Da spram ekonomske vrednosti koju neko proizvede na svom gazdinstvu ima pravo da bira nekoliko grupa kako će plaćati svoj doprinos i da ne bude obavezno svima već da utvrdimo neki limit”, rekao je Nedimović.

On je naveo i da su zakoni od pre desetak godina predviđali da se isto plaća za doprinose PIO, bez obzira da li neko ima hektar ili 100 hektara zemlje i ocenio da je to nelogično.

“Ali, uvrnutija situacija je da ako neko plaća 15 godina doprinose za PIO ima istu penziju, kao i onaj koji plaća 40 godina doprinose. Ne znam da je to negde postojalo, samo kod nas”, rekao je Nedimović.

Poljoprivredne penzije su u Srbiji do 11.000 dinara i niže su i od socijalne pomoći.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare