NDV: POJEDINI MEDIJI HUŠKAJU NA RAT

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) upozorilo je danas da pojedini beogradski mediji huškaju na rat i “šire jeziv govor mržnje”, na isti način kao što su to činili krajem ‘80.tih i tokom ‘90.tih godina prošlog veka.

 

“Jutrošnje naslovnice dnevnih novina, koje izazivaju gađenje svakog pristojnog čoveka, samo su deo medijske histerije koja se kontinuirano širi u proteklih nekoliko godina, sa neznatnim pauzama, a na čijoj su meti zemlje i narodi regiona”, naveo je NDNV u saopštenju.

To novinarsko udruženje je pozvalo državne vlasti da se jasno ograde od ovakvog načina izveštavanja.

“Ukoliko to ne urade, to će značiti da ga oni podržavaju i podstiču, što kazuje da je njihova načelna politika pomirenja – zapravo lažna”, piše u saopštenju.

NDNV je pozvao urednike i novinare medija koji šire mržnju i strah da se “napokon prizovu pameti” i da shvate kakve strašne posledice može imati ovo njihovo neprofesionalno ponašanje.

“Sejači mržnje u medijima su, nažalost, ohrabreni činjenicom da njihovi prethodnici iz ‘90.tih ne samo da nisu odgovarali za ratnohuškačku propagandu koja je suodgovorna za desetine hiljada mrtvih i milione raseljenih, već su i dan-danas ugledni građani u zemlji rasturenih vrednosti”, navodi se u saopštenju.

SDU kritikuje izveštavanje medija

Socijaldemokratska unija (SDU) izrazila je danas zabrinutost zbog najnovijeg pogoršanja odnosa Srbije i Hrvatske i posebno kritikovala jednostrano i navijačko izveštavanje velikog broja medija u Srbiji.

Ta stranka zatražila je od republičkog javnog tužioca da pokrene postupak za širenje rasne, verske i nacionalne netrpeljivosti protiv tabloida Informer, koji na najgrublji način danima unazad vređa hrvatski narod, državu i rukovodstvo.

“Ukoliko Tužilaštvo ne pokrene postupak, Socijaldemokratska unija će biti prinuđena da podnese krivičnu prijavu protiv ovog tabloida”, navodi se u saopštenju te vanparlamentarne stranke.Ta partija je apelovala na Savet za štampu da pod hitno izrekne opomene medijima koji se ne pridržavaju novinarskog kodeksa.

“Kao država koja je u najskorijoj istoriji prošla kroz ratne strahote, u kojima su u potpirivanju međunacionalne mržnje veliku ulogu odigrali mediji, najmanje što možemo zahtevati je odgovorno i objektivno informisanje o trenutnim dešavanjima”, navodi se u saopštenju.

Kako je ocenjeno, omalovažavanje i vređanje rukovodstva susedne države “može samo da izazove porast neprijateljstva među građankama i građanima dve zemlje, što je samo jedan korak od mnogo drastičnijih posledica koje mogu da proizađu iz takve atmosfere”.

SDU je ocenila da mere kojima se obustavlja promet robe i stanovništva između Hrvatske i Srbije svakako neće rešiti problem prolaska izbeglica, a naneće nesagledivu političku i ekonomsku štetu obema zemljama.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
prosveta26
prosveta26
8 godine pre

Da malo niste promašili metu,gospodo”,brižnici hrvatskog naroda”.Pa vi ni reči o “za dom spremni” kukastim i ostalim krvavim krstovima,blaćenju srpskog naroda,progonu na stotine hiljada hrvatskih građana,Srba,a na posletku i Jasenovca,a o Milanoviću i Ostojiću bez komentara,ipak je ona narodna tačna “Najgori Hrvat je Srbin i tačka.
Nego objasnite kakve veze ima Vojvodina sa Katalinijom,da slučajno ili namerno u Vojvodini ne živi neki drugi narod,a ne srpski.