Naučni skup o oslobođenju juga Srbije od Turaka

VRANJE

Vranje je domaćin dvodnevne naučne međunarodne konferencije pod nazivom „Južni srpski krajevi u 19. i 20. veku, društveno-ekonomski i politički aspekt“.

Ovim skupom, koji je otvorio gradonačelnik dr Slobodan Milenković  počelo je obeležavanje 140. godina oslobođenja Vranja od Turaka.

Učestvuju profesori beogradskog, sarajevskog i niškog Univerziteta, članovi Srpske akademije nauka i umetnosti, Srpskog lekarskog društva i predstavnici Eparhije vranjske.

U januaru 2018. navršava se 140. godina od kada su srpske trupe pod komandom generala Jovana Belimarkovića pobedonosno umarširale u Vranje, posle četvorovekovnog ropstva, rekao je gardonačelnik.

„Težnja za nezavisnošću i obnovom državnosti na temeljima srednjovekovnog srpskog carstva davala je veru, pobedu junacima šumadijskog i dobrovoljačkog korpusa, koji su neutralisali tursku blokadu, Grdelice i oslobađali Vranje, ali i vojnicima timočkog i moravskog korpusa koji su u hladnim, zimskim danima svom snagom jurišali u pravcu Kosova i Metohije, ne bi li se sa zvonika Gračanice, Bogorodice Ljeviške i Dečana ponovo čuo zvuk pravoslavnih zvona“, istakao je Milenković.

On je dodao da je za građane Pčinjskog, Jablaničkog, Topličkog, Niškog i Pirotkosg okruga, završetak Drugog srpsko-turskog rata jedan od najznačajnijih događaja u istoriji.

O značaju održavanja naučnog skupa govorio je prorektor Univerziteta u Nišu, Vlastimir Nikolić.

On smatra da su ovakva okupljanja, zbog specifičnosti tema kojima se bavi, od velikog značaja ne samo za Univerzitet u Nišu i eksperte u ovoj naučnoj oblasti, već i za sve one koji žele da bolje upoznaju  istoriju ovih krajeva.


„Niški univerzitet svih ovih godina razvija intenzivnu naučnu saradnju sa drugim univerzitetima u zemlji i inostranstvu. Rezultati te saradnje su zajednički međunarodni programi, konferencije i projekti, a ovaj skup je prilika za to“, rekao je prorektor Nikolić.

Prisutnima se obratio i episkop vranjski Pahomije.

Plenarna izlaganja imale su dr Elena Gavrilovna Kostrikova na temu ,,Albanski projekat: pogled iz Rusije 1912. godine“ i prof. dr Sunčica Denić, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju koja je govorila o južnoj Staroj Srbiji Jovana Hadži Vasiljevića.

 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i grada Vranja, organizatori naučnog skupa su Narodni muzeji u Vranju i Leskovcu, Pedagoški fakultet i Eparhija vranjska.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare