Marku Nediću nagrada “Nikolaj Timčenko”

LESKOVAC

Žiri u sastavu Dragan Žunić, Biljana Mičić i Jovan Pejčić (predsednik), doneo je jednoglasnu odluku da ovogodišnji dobitnik Nagrade „Nikolaj Timčenko“, namenjene najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti, bude Mrako Nedić, književni kritičar i esejist, za knjigu „Čaranje i pletenje priče“, Ogledi o savremenoj srpskoj prozi, koju je objavio beogradski izdavač „Filip Višnjić“.

Marko Nedić (1943) spada u red najznačajnijih proučavalaca savremene srpske proze, kojom se on intenzivno bavi od ranih sedamdesetih godina prošlog stoleća.

O srpskoj pripovedačkoj umetnosti objavio je dosad osam knjiga. Tematski raspon Nedićevih književnoistorijskih i poetičkih istraživanja spaja poslednje decenije 19. veka sa današnjim prozno-umetničkim zbivanjima.

Nagrađena knjiga analizira i vrednuje narativne modele najpre pisaca kao što su Dragoslav Mihailović, Svetlana Velmar-Janković i Danilo Nikolić, da bi se potom, preko opusa Grozdane Olujić, Mome Kapora, Milisava Savića, Miroslava Josića Višnjića, posvetio delima Radovana Belog Markovića, Radoslava Bratića, Milice Mićić Dimovske, Mira Vuksanovića, Ratomira Damjanovića, Radoslava Petkovića…

Pri tome Nedić najdublju pažnju poklanja onim proznim aspektima koji umetnički najplodnije odražavaju značaj i širinu prožimanja tradicionalnog i modernog u pričama i romanima savremenih srpskih pisaca.

Kritičar izgrađenog i prepoznatljivog stila, koji osnažuju metodičnost i originalnost primenjenog kritičkog pristupa, Marko Nedić knjigom Čaranje i pletenje priče još jednom potvrđuje opravdano visoko mesto koje njegov opšti rad zauzima u savremenoj srpskoj nauci o književnosti.

Zahvaljujući na priznanju Marko Nedić je rekao da mu ova nagrada mnogo znači.

„Prvi razlog je zato što ona nosi ime Nikolaja Timčenka, o čijem značaju sve više otkrivamo tek nakon njegove smrti. Drugi razlog je što u Srbiji nema mnogo nagrada koje se dodeljuju za književnu kritiku.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare