Nastavljaju se pregovori u kompaniji Ziđin, sindikati otkazali proteste

BEOGRAD

U Ministarstvu rudarstva i energetike postignut je sporazum sa poslovodstvom Kompanije Ziđin Kuper Bor (nekada RTB Bor) povodom neslaganja sa sindikatima te kompanije o zaključivanju novog kolektivnog ugovora. Zadovoljni tim sporazumom, šest reprezentativnih sindikata kompanije odustali su od radničkih protesta čiji je početak bio najavljen za ponedeljak.

Na jučerašnjem sastanku, poslodavac se obavezao da stavi van snage pravilnik o radu od 23. juna i donese novi koji će biti identičan tekstu starog kolektivnog ugovora iz 2018. koji je važio do 21. juna.

Novi pravilnik će važiti do zaključenja novog kolektivnog ugovora.

Pregovori poslovodstva i sindikata o novom kolektivnom ugovoru u borskoj kompaniji nastaviće se u ponedeljak 28. juna, a tim razgovorima će prisustvovati “zainteresovanih ministarstava”, saopštili su sindikati.

Sindikati su izrazili zahvalili zahvalnost Ministarstvu rudarstva i energetike, posebno potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović na uloženim naporima da se spor u borskoj kompaniji prevaziđe. 

Sindikati u saopštenju navode da “u znak dobre volje trenutno obustavljaju aktivnosti na zakazanim protestima za 28. 6. 2021. godine, dok traju pregovori o zaključenju novog kolektivnog ugovora”.

Zastoj u pregovorima nastao je početkom sedmice nakon što je menadžment Kompanije Ziđin Copper Serbia predložio novi kolektivni ugovor, koji su sindikati ocenili kao nepovoljan po radnike.

Sindikati su tada upozorili da se tim predlogom ugovora predviđa smanjenje iznosa za topli obrok, smenski rad, regres, minuli rad, kao i iznosi za solidarnu pomoć kod smrtnog slučaja člana porodice, za rođenje deteta, te da se uskraćuju uslovi rada sindikalnih organizacija u kompaniji.

Izvor: UGS Nezavisnost

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare