NASTAVAK PODRŠKE MANJINSKIM ZAJEDNICAMA NA KOSOVU

PRIŠTINA

 

Medjunarodna orgnaizacija za migracije nastaviće da  sprovodi program EU za Stabilizaciju zajednica 3 (EU-CSP 3) u ime Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Program EU-CSP 3 će biti sproveden u bliskoj saradnji sa Evropskom unijom, Ministrastvom za zajednice i povratak , opštinskim službenicima i lokalnim partnerima.

 

Aktivnosti programa zasnivaće se na prethodnim naporima IOM-a, EU i Vlade Kosova za poboljšanje socijalnih i ekonomskih uslova ugroženih manjinskih grupa na Kosovu. Slični programi su realizovani od 2002. do 2015. godine  i ova nova faza programa će se zasnivati na postojećim uspesima.

 

Ovaj dvadesetšestomesečni program vredan dva  miliona evra  biće  usmeren ka manjinskim zajednicama u svih 38 opština na Kosovu, gde su manjinske grupe posebno pogođene nezaposlenošću i siromaštvom .

U program će biti uključene i albanske zajednice,  koje žive u opštinama sa većinskom srpskom populacijom,  u severnom delu Kosova. Podrška će takođe biti posebno orijentisana  ka pružanju pomoći članovima povratničke zajednice uključujući one iz različitih faza EU-RRK programa kao i članove zajednica u  mestu povratka.

 

Kako bi se poboljšali izgledi  za zapošljavanje u ciljnim zajednicama, program će pružiti tehničku pomoć i produktivne poslovne resurse nadahnutim preduzetnicima i podržaće postojeće i nove poduhvate.

Program će povećati njihovu održivost i uvećaće njihov razvojni potencijal, doprinoseći stabilizaciji socio-ekonomske situacije ovih zajednica.

Podrška će,  takođe,  biti dodeljena projektima baziranim na inicijativu zajednica od čije će koristi imati i šira zajednica kao i lokalna udruženja, poslovna i poljoprivredna.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare