TRANSPARENTNOST SRBIJE POHVALILA GRAD LESKOVAC

 

Iz kabineta gradonačelnika Leskovca danas je medijima, kako je navedeno  , poslato “u celosti obaveštenje koje je nevladina organizacija „Transparentnost Srbije“ uputili gradu Leskovcu, a tiče se konačnih rezultata istraživanja koje je ova organizacija sprovela u saradnji sa Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Agencijom  za borbu protiv korupcije i Stalnom konferencijom gradova i opština” sa molbom da bud eobjavljeno u informativnim emisijama.

Jes da ovo nije “informativna emisija” al ga “u celosti” objavljujemo.

 

“Poštovani,

na samom početku želimo da Vam čestitamo na veoma dobrom rezultatu koji je Leskovac ostvario u prvom rangiranju svih jedinica lokalne samouprave u Srbiji, na osnovu indeksa transparentnosti.

Naime, kao što smo Vas obavestili u našem dopisu od 27. oktobra 2015. godine, Transparentnost Srbija je tokom 2015. godine obavila istraživanje “Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji”. Reč je o projektu koji je realizovan uz finansijsku pomoć Ambasade Velike Britanije, a sprovođenje projekta su podržali Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Agencija za borbu protiv korupcije i Stalna konferencija gradova i opština.

Na osnovu novousvojene metodologije ocenjene su i rangirane sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji. Grad Leskovac na ovom rangiranju u 2015. godini ima indeks 61, na skali od 0 do 100, i deli četvrto mesto. To je veoma dobar indeks, znatno iznad proseka svih JLS u Srbiji. TS planira da ovo rangiranje postane redovno, godišnje, i nadamo se da će Grad Leskovac u narednom periodu ostvariti još bolji rezultat.

Koristimo priliku  i da Vam izrazimo zahvalnost na poverenju koje ste nam iskazali, kada ste u dopisu od 30. oktobra najavili da će na novom sajtu biiti postavljeni dokumenti u skladu sa našim sugestijama, odnosno indikatorima koje smo Vam poslali u dopisu.

S obzirom na činjenicu da indeks nije zasnovan samo na izgledu i sadržaju sajta, već su ocenjivani i drugi aspekti transparentnosti, Vašoj pažnji preporučujemo analizu koju Vam dostavljamo u prilou. U njoj (i u tabeli) se mogu naći detalji o istraživanju, metodologiji, sva indikatorska pitanja na osnovu kojih je rangiranje urađeno, kao i brojne preporuke za unapređenje transparentnosti (i samog sajta ali i drugih aspekata transparentnosti).

Za eventualna dodatna tumačenja stojimo Vam na raspolaganju, a nadamo se da ćemo imati priliku i da razgovaramo o ovoj temi na nekom od okruglih stolova koje ćemo organizovati tokom februara i marta. Planiramo da jedan od okruglih stolova bude održan upravo u Leskovcu.

S poštovanjem,

za Transparentnost Srbija

Zlatko Minić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare