Nasilje nad starijim osobama nastrožije čuvana porodična tajna

NIŠ

Prema podacima Sigurne kuće u Nišu od početka njenog osnivanja pa da danas od ukupnog broja žena koje su boravile 10 odsto je bilo starijih od 70 godina i trpele su neki oblik nasilja od strane drugih ukućana. Nažalost,nasilje nad starijima je u porastu, ali se retko prijavljuje.

                               „Od ukupnog broja žena koje su u Sigurnoj kući boravile od njenog osnivanja 10 posto su žene koje su starije od 70 godina. U najvćem broju slučajeva one su bile žrtve svoje dece koja su sada odrasle osobe i koje na različite načine maltretiraju svoje majke. Karakteristika nasilja nad starijima je da je to „najbolje čuvana porodična tajna“. Zbog toga se retko kada i sazna da neka baka ili neki deka trpe nasilje“, kaže Sonja Šćekić, direktorka Regionalne Sigurne kuće u Nišu.

                            Ona istiće, a praksa je to potvrdila bar kada se radi o njenom ličnom iskustvu da majke tečka srca priznaju da trpe nasilje od svoje dece.

                            „Majke su majke i uvek nađu način da opravdaju svoje dete mada trpe nasilje od njega. U razgovoru sa njima one pohvalno govore o svojoj deci. Uglavnom ga opisuju iz oerioda kada je, sada odrasli čovek, bio dete i kada je bio dobar. Mi to potpuno razumemo jer je majka uvek majka i njeno dete je za nju uvek dobro“, kaže Sonja Šćekić.

                           Šćekić dodaje da je tim Sigurne kuće pre izvesnog vremena radio  i istraživanje na temu nasilje nad starima. Ona je ocenila da je broj žrtava porodičnog nasilja „sigurno značajno“ veći od broja kojim raspolaže Sigurna kuća jer mnogi ne žele da prijave nasilje. Primera radi, i kada neka starija žena dođe u Sigurnu kuću, ona se vraća nakon izvesnog vremena porodici.

                              Na meti nasilja mogu biti osobe oba pola, različitog uzrasta, obrazovanja, kulture, etničke pripadnosti, ekonomskog statusa, različitog zdravstvenog stanja i religijskog opredeljenja. U Srbiji je sprovedeno nekoliko istraživanja o ovoj temi,a poslednje OEBS-a iz 2018. godine pokazuje da je 16,7 odsto žena starijih od 65 godina doživelo nasilje u poslednjih 12 meseci, a da je za mnoge od njih to nastavak nasilja koje su trpele ranije.Glavni razlozi za neprijavljivanje nasilja su uverenje da nasilje treba da ostane u porodici i da žene treba da ga rešavaju same.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare