“Naša reč” pre 75 godina

LESKOVAC

Prvi broj Naše reči u 1945. godini izašao je 6. januara i, umesto dotadašnjih 10, koštao je 20 dinara.

Naša reč, 1945. godine

List je i dalje štampan na četri strane. Čitaoci su sa naslovne strane obavešteni da je cela Crna Gora oslobođena, da je prošlo tri godine od osnivanja Prve proleterske brigade, kao i da je Božić proslavljen u znaku slobode. Počela su i javna suđenja optuženim narodnim neprijateljima, pa je tako od šestorice Vlasotinčana njih četiri proglašeno krivim, dok su dvojica oslobođena, jer nije utvrđena njihova krivična odgovornost.

Prepoznatljivi logo Naše reči.


U Crnoj Travi se sudilo bugarskom fašisti, kmetu Draževu. Na 30 dana zatvora sa 30 dana prinudnog rada pod kontrolom zbog krađe je osuđena Vera ud. Gradimira Tasića, jer je ukrala sledeće stvari iz zatvorenog podruma kuće Manasija Mitića: jedan par cipela, jednu maramu, jedan kostim i jednu tašnu.
Drugi broj (13. januar) je opet imao staru cenu – 10 dinara. Na prvi dan Božića održana je konferencija privrednika u prisustvu poverenika privrede za Srbiju dr-a Milivoja Perovića, koji je rekao da je ovakve sastanke već održao u drugim mestima i da su oni korisni, a da privrednici na njima treba da iznesu neposredno, iskreno i slobodno sve probleme koji se danas postavljaju kao gorući u opljačkanoj i opustošenoj zemlji, za što brže ozdravljenje, osposobljavanje i zalečivanje rana prouzrokovanih ratom.

Reklama novine.

Pokrenute su razne teme, kao što je pitanje putovanja, rada i zarade u cilju oživljavanja privrede, zatim problemi oko električne energije i uglja, nadnica, uspostavljanje telegrafsko-telefonskog saobraćaja u privatne svrhe, deblokiranje uloga privrednika u interesu oživljavanja privrede, snabdevanja grada drvima za ogrev i monopolskim artiklima… Održan je i, kako kaže naslov, „Prvi veliki radnički zbor u Leskovcu“ povodom obnavljanja radničkih sindikata. Zabeležen je i prvi nastup Okružnog Narodnog pozorišta, koje je izvelo komediju „Ljudi na santi leda“ češkog pisca Viljema Vernera. U svojoj kritici A. Ristić između ostalog, kaže: „Scenska stvar je dobro izvedena. Komad je sa dosta umetničkog smisla režirao Sveto Kondić, mada nije u potpunosti shvatio piščevu koncepciju. Igra izvođača, iako je većina njih prvi put nastupila, bila je efektna. Sveto Kondić, u ulozi profesora Vacleva Juneka, dao je lepu igru. Dobrila Pešić, kao majka, bila je monotona u registrovanju čitave skale različitih osećanja.

Osećajno i sa mnogo uživljavanja Bora Ignjatović tumačio je delikatnu ulogu Zdenka. Ljubica Najdašanović u tumačenju napredne žene Pavle nije se snašla. Boško Đorđević sa mnogo talenta i smisla za komične efekte odigrao je svoju ulogu. Gdegde padao je u teatralnost i karikiranje. Dobra je bila Branka Gerasimović. Ima smisla za glumu. Milorad Radić kao lekar Žipa igrao je ukočeno, mrtvo, mada je imao neke lepe momente. Velja Nikolajević u prikazivanju filmskog režisera Pavelke dosta se dobro snašao“.

Na stranicama Naše reči je bilo mesta i za rasprave o ideološkoj opravdanosti i svrsi.


U broju 3, od 20. januara, cela naslovna strana posvećena je „Odgovoru naroda povodom kraljevog napada na sporazum Tito-Šubašić“ i protestnom mitingu održanom u Leskovcu tim povodom, gde je učestvovalo oko 8.000 ljudi, žena i omladine iz grada i okoline. Broj 4 je obavestio da je „i u Leskovcu priređena svečana komemoracija velikom V. I. Lenjinu“, ali i da je održan u Klisuri veliki narodni zbor kao „Velika manifestacija ljubavi i bratstva između bugarskog i našeg naroda“. Prvi februarski broj, objavljen 3.2.1945., bavio se prvim mitingom žena Srbije održanim u Beogradu i Titovim govorom održanim na njemu.

Iz leskovačkog okruga učešće je uzelo 120 delegatkinja iz Puste Reke, Crne Trave, Jablanice i Srezova leskovačkog i vlasotinačkog. dat je i pregled inostrane štampe o ofanzivi sovjetske Crvene armije u pohodu na Berlin. Po prvi put nakon okupacije u školama je proslavljen sv. Sava. Okružno pozorište priredilo je instrumentalno-vokalni koncert.
„Ovaj koncert predstavlja događaj za našu sredinu koaj nema neku naročitu muzičku tradiciju. Izvedene stavri za našu još nedovoljno obrazovanu publiku bile su teške, nerazumljive, tuđe. Otuda, dogodilo se da se za vreme najjačih i najlepših momenata u dvorani čuo smeh.“ Publika je mogla da čuje, između ostalog, Mokranjčevu VII rukovet, Čajkovskog, Grigovo „Proleće“ i Bahovo „Buđenje proleća“). Broj 6 (10. februar) donosi vest da su prosvetni radnici u Leskovcu pristupili sindikatima, kao id se radovi na osposobljavanju hidrocentrale privode kraju. Tu je i vest da je Lebane 20. decembra 1944. godine dobilo Gimnaziju, gde je upisano 230 učenika, a ad otpočeo 29. januara. Sportswki klub „Dubočica“ na svojoj redovnoj skupštini doneo je odluku da se ubuduće zove Radnički sport klub „Kosta Stamenković“.

Broj 7 (17. februar) donosi vest da su oslobođeni Mostar i Budimpešta. U Leskovcu je otvoren Narodni univerzitet. U ovom broju su po prvi put objavljene i fotografije. Jedna je pratila tekst o Vojislavu Nikolajeviću, palom heroju, a druga fotografija je obaveštenje o trogodišnjem pomenu Jovanu V. Živkoviću – Voinu „Šućuranu“.

Plakata palom heroju Vojislavu Nikolajeviću
Pomen Jovanu V. Živkoviću – Voinu “Šućuranu”

U broju 8 ponovo je cena 20 dinara po primerku, koji sada izlazi na šest strana. Na naslovnoj strani je i slika maršala Staljina, povodom „Dvadesetosmogodišnjice rođenja osloboditeljice porobljenih naroda” u“ prikaz postanak Crvene armije, njenog razvoja, uloge i značaja. Tekstovi o Crvenoj armiji dominiraju i na drugoj i trećoj strani. Održana je skupština Radničke umetničke grupe „Abrašević“. Među onima koji su prikupljali pomoć za ratom osiromašene građane našla se i crkva, koja je Gradskom narodno-oslobodilačkom odboru u Leskovcu pružila pomoć u iznosu od milion dinara za potrebe grada.
Broj 9 objavljen 3. marta opet ima četiri strane i košta 10 dinara. Naslovna vest je izveštaj sa proslave rođendana Crvene armije u Leskovcu i minitgu sa 10.000 građana tim povodom. Vršen je i naknadni upis učenika u Srednju tehničko-tekstilnu školu u Leskovcu. Broj 10 (10. mart) za temu ima proslavu 8. marta u Leskovcu i miting organizovan zbog toga. Formirana je i prva vlada Demokratske federativne Jugoslavije, a „Naša reč“ je objavila i sastav vlade. Nova vlada je donela po svom formiranju dekleraciju koja je objavljena u broju 11 (17. marta).

Nedelju dana kasnije objavljeno je podsećanje da se navršava „Četvorogodišnjica odbijanja pristupanja Jugoslavije Trojnom paktu – 27. mart – Dan ponosa i slave“, a u broju 13 od 31. marta objavljen je i izveštaj sa proslave tim povodom. Na tom mitingu je učestvovalo 15.000 ljudi, kaže izveštaj Istim povodom održani su i skupovi u Vlasotincu, Tularu, Grgurovcu…

Ivan Spirić

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare