NASA: 5G mreža ozbiljna pretnja za meteorološku prognozu

VAŠINGTON

(Vašington post-Nova ekonomija)

Globalna telekomunikaciona 5G mreža će ugroziti prikupljanje meteoroloških podataka ukoliko bude radila na frekvenciji od 24 gigaherca (GHz), upozoravaju američke državne agencije i Svetska meteorološka organizacija.

Kako prenosi Vašington post (Washington Post), Državna uprava za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA) i NASA ocenjuju da bi ta frekvencija izazvala smetnje prenosa podataka sa meteoroloških satelita koji orbitiraju iznad polova.

U izveštaju NOAA se navodi da bi se izgubilo skoro 80% podataka koji dolaze sa satelitskih predajnika, a koji se šalju na istim ili sličnim frekvencijama. Svaka degradacija ovih podataka može naštetiti tačnosti predviđanja uvođenjem slepih tačaka u meteorološke modele.

Procenjuje se da će bi se preciznost meteoroloških predviđanja u najgorem scenariju smanjila na nivo iz osamdesetih godina prošlog veka.

Više od 3.000 predstavnika svih država na svetu prošle nedelje je u Šarm el Šeiku usaglasilo pravila i opsege frekvencija na kojima će 5G internet raditi, koja ne štite komunikaciju sa satelitima u dovoljnoj meri.

Pre toga, američki regulatori su izvršili aukciju radio-opsega za 5G mrežu, uprkos upozorenjima da bi neodgovarajuće frekvencije naštetile prikupljanju podataka o vremenu.

Američke federalne agencije su najavile da će sprovesti nove studije kako bi identifikovale potencijalne probleme, kao i privremene mere za izbegavanje smetnji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare