Narodni poslanik Fatmir Hasani traži od Vlade Srbije da ubrza sa realizacijom zahteva Albanaca

BUJANOVAC

 

Poslanik u Narodnoj skupštini, bujanovački predstavnik Partije za demokratsko delovanje, Fatmir Hasani, je na prošlonedeljnoj sednici republičkog parlamenta, na kojoj je premijerka Ana Brnabić odgovarala na pitanja poslanika, izneo niz kritika na odnos Vlade Srbije prema Albancima u Preševskoj dolini, kako je rekao.

„Položaj albanske manjine u Srbiji nije na nivou domaćeg zakonodavstva niti ispunjava standarde Evropske unije“, rekao je Hasani u svom obraćanju.

On je dodao da i pored nekoliko zaključaka i postignutih sporazuma između političkih faktora Preševske doline i srpske vlade još uvek nema očekivanih rezultata.

„Vlada treba da ubrza sa realizacijom naših zahteva da bi najpre Albanci dostigli nivo prava koje uživaju ostale manjine u Srbiji, a da ne pričamo o pravima Srba na Kosovu. Oni imaju tri ministarstva, jednog zamenika premijera i mnogo sudija na svim nivoima“, istakao je Hasani.

Poslanik iz Bujanovca je upitao premijerku i kada će zahtevi Albanaca  doći na dnevni red vlade, pozivajući se na obećanje predsednika Aleksandra Vučića od pre četiri meseca, „kada je predsednik ocenio da su ti zahtevi prihvatljivi“.

Hasani je govorio i o zapošljavanju Albanaca, navodeći kao primer Zdravstveni centar Vranje.

„Državna bolnica u Vranju, u kojoj se leče stanovnici sedam opština Pčinjskog okruga ima 600 zaposlenih od kojih nijedan nije Albanac, a mi činimo 30% stanovništva Pčinjskog okruga. Ne tražimo mi proporcionalnost na tom konkretnom primeru, ali nema baš nijednog doktora niti medicinske sestre iz albanske zajednice“, naglasio je Hasani, pozivajući članove Vlade Srbije da se posvete radu na integraciji Albanaca u državne institucije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare