Narodni muzej i kuća Bore Stankovića pred restauracijom

VRANJE

Zgradu Selamluka i Muzej kuću Borisava Stankovića u Vranju čekaju značajni konzervatorski  radovi, s obzirom da su za tu namenu odobrena sredstva iz republičkog budžeta.

Ministarstvo kulture je preko projekta „Gradovi u fokusu“ dodelilo Vranju 10 miliona dinara za projekat „Vranjskom kaldrmom“. Predstoji izbor izvođača radova i premeštanje kompeltnog inventara.

Na zgradi Selamluka koja je deo celine „Pašinog konaka“, predviđeni su restauracija fasadnih površina i devastiranih delova zgrade, sanacija delova trotoara, kao i fasadnih i unutrašnjih zidova objekta, kao i rekonstrukcija stolarije.

„Zgrada Narodnog muzeja je u veoma lošem stanju, jer su popustili stubovi. Jedan je čak i pukao po sredini što ugrožava statiku celog objekta, a negde su pukli zidovi i postoji mogućnost da se razdvoje, pa je sanacija hitno potrebna“, izjavio je medijima direktor Narodnog muzeja u Vranju, Saša Stamenković.

Neki značajniji radovi na ovom objektu iz turskog vremena, bili su pre tri godine, kada je zbog prokišnjavanja zamenjena kompletna krovna konstrukcija.

Što se tiče Muzej kuće Bore Stankovića, projekat sanacije pored zgrade obuhvata obnovu i reparaciju dvorišta i ulazne kapije. Za to su, predviđena četiri miliona i sedamsto hiljada dinara.

Očekuje se da  radovi na ovim objektima počnu do kraja 2017. godine. Ranije je najavljivano da do tog roka budu završeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare