„Izadji mi na teglu“ 30. septembra

LESKOVAC

Jedinstveno takmičenje u pripremi ajvara „Izadji mi na teglu“ ove godine će biti održano u subotu, 30. septembra, od 11 do 18 časova, u dvorištu etno kompleksa Šop – Djokić, najavljeno je danas iz Turističke organizacije Leskovac.
Organizator manifestacije „Bašta – mašta“ utrostručio je nagradni fond, tako da će pobednik ovogodišenjeg takmičenja dobiti šporet Smederevac, a simbolične nagrade biće obezbedjene kako za drugo, tako i za treće mesto. Broj ekipa je ograničen na 15, a svaka ekipa treba da ima od 2 do 5 članova.
Nastupom leskovačkih mažoretkinja u 11h, manifestacija „Izadji mi na teglu“ će svečano biti otvorena. Pobednik kvalifikacionog takmičenja stiče pravo učestvovanja i na finalnom takmičenju koje je zakazano za 14. oktobar u Sokobanji.
„Specifičnost ovog takmičenja ogleda se u tome što je organizator obezbedio i sve neophodne uslove za pripremu jedne ture ajvara. Obezbedjena je paprika, pokretna peć, drva za loženje, kao i tegle, a najbolji ajvar će odabrati stručni žiri koji će sve vreme pratiti tehnološki i proizvodni proces. Takmičari su u obavezi da ponesu šerpu, varjaču, mašinu za mlevenje i ostali pribor“, rekla je portparolka TOL-a, Tina Stojanović, i dodala da se jedino u Leskovcu ajvar sprema po zaštićenoj recepturi i na tradicionalan način.
Tokom ove jednodnevne manifestacije biće održani i edukativni programi za najmladje sugradjane koji će dodatno ulepšati i upotpuniti manifestaciju. Medjutim, centralno dešavanje je takmičenje u pripremi ajvara, a krajnji cilj je da se pronadje najbolji recept.
„U okviru bogatog programa koji će se odvijati u dvorištu Šop – Djokićeve kuće, na bini će osoblje restorana Apostolović spremati lokalno tradicionalno jelo koje će biti posluženo svim prisutnim posetiocima,“ kaže Stojanovićeva.
Ona dodaje da je karavan „Izadji mi na teglu“, koji godišnje uspe da okupi oko 1000 učesnika, krenuo iz Vlasotinca i da je predvidjeno da, tokom ove četvrte sezone, obidje 30 gradova širom Srbije.
Prijavljivanje ekipa za takmičenje još uvek je u toku. Svi zainteresovani sugradjani mogu da se jave Info centru TOL-a najkasnije do četvrtka, 28. septembra.
Sanja S. Stevanović

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare